ECO7 jan '15 07:54Aangepast op 7 jan '15 08:43

'Vlakke opening voor AEX’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse effectenbeurs opent woensdag naar verwachting vrijwel vlak.

ANP
ANP

Ook de andere Europese beurzen zullen bij de opening weinig beweging laten zien. Beleggers wachten vooral op de inflatiecijfers van de eurozone, die later op de ochtend naar buiten komen.

,,We lijken een redelijk vlak begin van de beurshandel te krijgen. Naast de Europese inflatiecijfers staan er aardig wat macro-economische data op het programma, waaronder de Duitse en Europese werkloosheidscijfers. In de VS komt salarisstrookverwerker ADP met zijn banenrapport en zal de Fed de notulen van de laatste beleidsvergadering vrijgeven'', aldus marktanalist Martijn Weller van IG Nederland.

In Amsterdam zal Boskalis mogelijk bewegen op een advieswijziging. Kempen schroefde zijn aanbeveling voor de baggeraar terug.

Olielekkages

Shell kondigde aan dat het Nigeriaanse dochterbedrijf van het olieconcern 55 miljoen Britse pond (70,2 miljoen euro) betaalt om de schade te vergoeden die ontstond door olielekkages bij het Nigeriaanse dorp Bodo. Shell erkende in augustus 2011 al verantwoordelijk te zijn voor twee olielekkages bij Bodo in 2008.

Industrieel toeleverancier Aalberts Industries liet weten de onderdelen Clesse Industries en Broen LAB systems te verkopen. De beide activiteiten hebben een gezamenlijke omzet van ongeveer 45 miljoen euro.

Gemengd beeld

De beurzen in het Verre Oosten lieten woensdag een gemengd beeld zien. De Nikkei in Tokio gaf een eerdere winst uit handen en eindigde onveranderd. Beleggers bleven voorzichtig na de forse koersafstraffing van een dag eerder.

De Amerikaanse aandelenmarkten gingen dinsdag voor de tweede dag op rij omlaag, hoewel de verliezen minder groot waren dan maandag. Naast de opnieuw sterk dalende olieprijzen speelden tegenvallende cijfers over de economie in de Verenigde Staten de beurshandel parten.

Euro

De Dow-Jonesindex eindigde 0,7 procent lager op 17.371,64 punten. De bredere S&P 500 verloor 0,9 procent en kwam uit op 2002,61 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq zakte 1,3 procent tot 4592,74 punten.

De Europese beurzen sloten dinsdag voor de derde handelsdag op rij met verlies. In Amsterdam eindigde de AEX-index 0,6 procent lager op 408,43 punten. De MidKap daalde 0,3 procent tot 627,68 punten. De hoofdgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tot 0,8 procent.

De euro was woensdag voorbeurs 1,1879 dollar waard, tegen 1,1935 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,4 procent tot 47,26 dollar. Brentolie werd ook ruim 1 procent goedkoper, op 50,42 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen