ECO5 jan '15 19:43Aangepast op 5 jan '15 22:22

Verliezen op Wall Street

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen op Wall Street zijn maandag met flink verlies gesloten.

ANP
ANP

De sterke daling van de olieprijs zette opnieuw druk op de aandelen van oliegerelateerde bedrijven in New York.

De Dow-Jonesindex eindigde 1,9 procent lager op 17.501,65 punten. De brede S&P 500 daalde 1,8 procent tot 2020,58 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq verloor 1,6 procent tot 4652,57 punten.

Een vat Amerikaanse olie (van 159 liter) werd maandag 5,5 procent goedkoper en kostte 49,82 dollar. De prijs van Brentolie zakte met 6,2 procent tot 52,90 dollar en kwam daarmee voor het eerst in bijna zes jaar onder de grens van 55 dollar uit. De olieprijs trekt daarmee de dalende lijn uit 2014 onverminderd door. Mede door de stevige productie in Rusland en de ambitieuze exportplannen van Irak lijkt het overaanbod aan olie alleen maar toe te nemen, waardoor de prijs verder terrein verliest.

Oliemaatschappijen

De Amerikaanse oliemaatschappijen ExxonMobil, Chevron en Apache daalden tot meer dan 6 procent. De dienstverleners aan de olie- en gasindustrie Halliburton, Schlumberger en Baker Hughes lieten koersdalingen zien tot 2,7 procent. De eigenaar van boorplatformen Transocean zakte ruim 7 procent in waarde.

Autoconcern General Motors (GM) sloot 1,5 procent lager, ondanks een goed cijfer over de verkoop in de Verenigde Staten in december. De verkoop van GM steeg vorige maand met ruim 19 procent, waarmee de beste decembermaand werd neergezet in zeven jaar. De Amerikaanse verkoop van rivaal Ford Motor was vorige maand veel minder sterk dan die van GM en dat aandeel ging 3,9 procent omlaag.

Agenda

JPMorgan Chase verloor 3,1 procent. Volgens Goldman Sachs kan een opsplitsing van de Amerikaanse bank meer waarde creëren voor de aandeelhouders van JPMorgan Chase.

Onderzoeksbureau ISM liet weten dat de bedrijvigheid in de industrie in de regio rond New York in december sterker is gegroeid dan een maand eerder. Verder was de agenda voor beleggers leeg. Vrijdag komt een belangrijk cijfer over de Amerikaanse arbeidsmarkt naar buiten.

De euro was 1,1939 dollar waard, tegen 1,1920 dollar bij het slot van de Europese handel. In de vroege ochtendhandel bereikte de eenheidsmunt met 1,1864 dollar het laagste niveau sinds maart 2006.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen