ECO2 okt '15 07:56

'Beurshandel in teken banenrapport VS’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse effectenmarkt opent vrijdag naar verwachting vlak tot licht hoger.

ANP
ANP

Ook de andere Europese aandelenbeurzen zullen weinig beweging laten zien. De handel staat vooral in het teken van het belangrijke Amerikaanse banenrapport, dat later op de dag verschijnt. Op het Damrak liet de toeleverancier aan apotheken Fagron weten door diverse partijen te zijn benaderd voor een overname.

,,Beleggers zoeken nog altijd naar richting. Wall Street bood donderdag weinig houvast en ook aan de beurshandel in Azië valt weinig richting aan te ontlenen. Het is dan ook vooral wachten op het banencijfer van de Amerikaanse overheid, in de hoop dat de banengroei meer duidelijkheid verschaft over het tijdstip van een renteverhoging in de VS'', aldus marketwatcher Sten Lemmens van IG Nederland.

Het Belgische Fagron heeft ,,verkennende gesprekken'' aangeknoopt met verschillende partijen die interesse hebben getoond in de mogelijke acquisitie van alle uitstaande aandelen van het in Amsterdam genoteerde bedrijf. Die gesprekken bieden vooralsnog niet de zekerheid dat er daadwerkelijk een publiek bod komt, aldus het voormalige Arseus.

Air France

Het bestuur van Air France-KLM heeft de top van Air France toestemming gegeven om een alternatief herstructureringsplan door te voeren, omdat het nog altijd niet is gelukt een akkoord te sluiten met piloten over versoberde arbeidsvoorwaarden. 'Plan B' wordt op 5 oktober voorgelegd aan de vakbonden, die zich volgens Franse media schrap zetten voor het verlies van mogelijk duizenden arbeidsplaatsen.

Philips hevelt een pensioenplan voor voormalige Amerikaanse werknemers over aan verzekeraars. Het technologiebedrijf moet daarvoor naar verwachting 315 miljoen dollar bijstorten, waarvan 125 miljoen dollar in dit kwartaal. De betaling resulteert in een eenmalige last van 45 miljoen dollar in het vierde kwartaal.

Beurzen

De beursgraadmeters in het Verre Oosten lieten op de laatste dag van de week een gemengd beeld zien. In Tokio noteerde de Nikkei vlak voor het slot 0,1 procent lager. In Hongkong, waar beleggers terugkeerden na een vrije dag, maakte de Hang Seng-index een inhaalslag met een winst van bijna 3 procent. In China zijn de beurzen tot en met volgende week woensdag gesloten vanwege de viering van de Nationale dag van de Volksrepubliek China.

De Amerikaanse en Europese aandelenbeurzen leken donderdag met winsten aan de nieuwe beursmaand te beginnen. Zorgen over de staat van de wereldeconomie en het rentebeleid van de Federal Reserve bleven de markten echter parten spelen. Op Wall Street sloot de Dow-Jonesindex 0,1 procent lager op 16.272,01 punten. De S&P 500 steeg 0,2 procent tot 1923,82 punten en de Nasdaq ging 0,2 procent vooruit tot 4627,09 punten.

Euro

In Amsterdam eindigde de AEX-index 0,6 procent lager op 418,83 punten en de MidKap moest 0,5 procent terug tot 617,44 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs verloren respectievelijk 1,6 en 0,7 procent, terwijl de FTSE in Londen 0,2 procent steeg.

De euro stond vrijdag voorbeurs op 1,1180 dollar, tegen 1,1199 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,2 procent tot 45,31 dollar. Brentolie werd 0,7 procent duurder en kostte 48,04 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen