ECO11 mrt '15 09:16Aangepast op 11 mrt '15 09:45

Positief begin voor AEX

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De effectenbeurs in Amsterdam is woensdagochtend met winst begonnen.

ANP
ANP

Ook de andere aandelenmarkten in Europa openden hoger. Beleggers gebruikten de stevige koersverliezen van een dag eerder om weer wat aandelen bij te kopen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,8 procent hoger op 487,04 punten. De MidKap stond 0,6 procent in plus op 742,34 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs dikten tot 1,2 procent aan.

Fugro ging aan kop in de AEX met een plus van bijna 6 procent. Grootaandeelhouder Boskalis (min 1,5 procent) wil af van een van de beschermingsconstructies die de bodemonderzoeker eventueel kan optrekken om een ongewenste overname tegen te houden. De baggeraar en maritiem dienstverlener wil via de rechter afdwingen dat daar tijdens de aandeelhoudersvergadering op 30 april over wordt gestemd.

TMG

Bij de kleinere bedrijven zakte Telegraaf Media Groep (TMG) meer dan 2 procent. Het moederbedrijf van dagblad De Telegraaf en Sky Radio heeft vorig jaar ondanks stevige bezuinigingen verlies geleden. De inkomsten uit advertenties gingen opnieuw hard omlaag.

In Zürich won Adecco ruim 2 procent. De Zwitserse concurrent van Randstad (plus 1,4 procent) zag de winstmarge in het vierde kwartaal toenemen tot een recordniveau voor die periode. Topman Patrick De Maeseneire sprak van een sterk resultaat in een markt waar de omstandigheden nogal wisselden.

Postmarkt

Deutsche Post daalde meer dan 4 procent in Frankfurt. De concurrent van het Nederlandse TNT (plus 0,6 procent) heeft vorig jaar goede zaken gedaan met pakketbezorging rond de kerst. Europa's grootste postbedrijf verwacht echter dat de winstgroei dit jaar beperkt blijft tot minder dan 3 procent.

De euro zakte voor het eerst sinds april 2003 onder 1,07 dollar en was 1,0655 dollar waard. Bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag stond de eenheidsmunt op 1,0722 dollar. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,8 procent tot 48,69 dollar. Brentolie kostte 0,2 procent meer op 56,48 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen