ECO16 okt '14 00:23Aangepast op 16 okt '14 06:16

Pensioenfondsen staan er slechter voor

Auteur: ANP Nieuws

De grote Nederlandse pensioenfondsen zijn er in het derde kwartaal een stuk slechter voor komen te staan.

De vijf grote fondsen zagen hun financiële situatie verslechteren door een verdere daling van de rente, wat het moeilijker maakt om aan hun pensioenverplichtingen te kunnen voldoen.

Donderdag maakten ze hun dekkingsgraden bekend, die aangeven in hoeverre ze aan hun verplichtingen kunnen voldoen. De financiële positie van ambtenarenpensioenfonds ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, bleek opnieuw onvoldoende. De dekkingsgraad van de pensioenkolos zakte in het derde kwartaal van 106,7 naar 103,1 procent, beneden de wettelijke minimumgrens van ruim 104 procent. Een korting van de pensioenen ligt volgens ABP echter niet in het verschiet. Maar op een verhoging van de pensioenen (indexatie) hoeven de deelnemers komend jaar ook niet te rekenen.

De andere grote fondsen Zorg & Welzijn, bpfBouw en de metaalfondsen PMT en PME zagen hun dekkingsgraad in het afgelopen kwartaal eveneens achteruitgaan. Ook zij verwachten niet dat de financiële situatie in het huidige vierde kwartaal verbetering laat zien.

Een dekkingsgraad van meer dan 100 procent betekent dat pensioenfondsen aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Wettelijk moet deze voor de meeste fondsen rond de 105 procent bedragen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen