ECO23 mrt '15 12:43

Winstneming op Europese beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen stonden maandagmiddag in het rood.

ANP
ANP

Beleggers namen wat winst na de recente opmars en hielden hun blik gericht op Berlijn, waar de Griekse premier Alexis Tsipras en de Duitse bondskanselier Angela Merkel de Griekse schuldenkwestie bespreken.

,,Bij gebrek aan richtinggevend nieuws worden wat winsten verzilverd. De Europese markten staan op hoge niveaus en in Amsterdam tikte de AEX vrijdag even de 500 punten aan. Dat zorgt voor enige terughoudendheid. Voor de rest blijft het Griekse schuldendrama boven de markt hangen en zijn de olieprijzen weer aan het dalen", aldus handelaar Cees Smit van Today's Beheer.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,6 procent lager op 496,18 punten. De MidKap steeg 0,1 procent op 754,34 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs leverden 0,3 tot 1,2 procent in.

Fugro

Op Beursplein 5 ging de nieuwe samenstelling van de indices van kracht. Bij de jongste periodieke herziening zijn verzekeraar NN (plus 0,1 procent), tankopslagbedrijf Vopak (min 1,4 procent) en industrieel toeleverancier Aalberts (plus 0,7 procent) gepromoveerd naar de AEX.

Bodemonderzoeker Fugro, die degradeerde naar de MidKap, klom 6,5 procent. Baggeraar Boskalis (min 2,9 procent) heeft zijn belang in Fugro verder uitgebouwd tot 25,1 procent. Het bedrijf herhaalde dat het niet uit is op een overnamebod. Volgens analisten van Rabobank blijft Boskalis echter uit op een overname van Fugro.

Kardan

Op de lokale markt ging investeringsbedrijf Kardan ruim 6 procent onderuit. Volgens Israëlische media heeft een bank het faillissement van een van de grootaandeelhouders van Kardan, de heer Grunfeld, aangevraagd.

In Milaan steeg Pirelli meer dan 2 procent. De Italiaanse bandenfabrikant komt waarschijnlijk in handen van het Chinese staatsbedrijf ChemChina. Vrijdag werd al gemeld dat Pirelli mogelijk een nieuwe eigenaar zou krijgen.

De euro was 1,0889 dollar waard, tegen 1,0840 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 2 procent goedkoper op 45,64 dollar. Brentolie kostte ruim 1 procent minder op 54,74 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen