ECO7 apr '15 13:10

TNT en PostNL uitblinkers op Damrak

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Op de Europese aandelenbeurzen heerste dinsdagmiddag een positieve stemming na het lange paasweekeinde.

ANP
ANP

In Amsterdam waren TNT en PostNL de absolute uitblinkers na een overnamebod van het Amerikaanse FedEx op TNT.

,,De beurzen kennen een goed begin na de Pasen, ondanks het slechte Amerikaanse banenrapport van afgelopen vrijdag. Mede dankzij het overnamenieuws rond TNT is de AEX weer terug op het niveau van zo'n 500 punten. Of we veel verder stijgen blijft de vraag aangezien de waarderingen van sommige bedrijven aardig zijn opgelopen. Echter, hard omlaag gaan we ook niet doordat bij iedere dip weer wordt gekocht", aldus Sijmen Plomp, partner bij Ambassador Investments.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 1,8 procent hoger op 501,01 punten. De MidKap klom ook 1,8 procent, tot 768,15 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs kregen er tot 1,4 procent bij.

TNT

TNT prijkte bovenaan de AEX met een plus van 30 procent. FedEx biedt 4,4 miljard euro op het Nederlandse koeriersbedrijf. De deal wordt gesteund door het bestuur van TNT. Volgens analisten zat het bod van FedEx er al lange tijd aan te komen en is de kans groot dat de overname slaagt.

In de MidKap ging PostNL aan kop met een winst van bijna 13 procent. Het bod dat FedEx heeft uitgebracht op TNT kan PostNL als grootaandeelhouder ongeveer 642 miljoen euro opleveren. Het postbedrijf steunt het bod van FedEx en zal het geld gebruiken om schulden af te lossen.

Ook elders in Europa profiteerden de postbedrijven van het overnamenieuws in de sector. Deutsche Post dikte in Frankfurt 2,5 procent aan en in Londen steeg Royal Mail 2 procent. Het Zwitserse logistieke bedrijf Kühne & Nagel won 1,6 procent.

Euro

De oliebedrijven trokken zich op aan de sterke opleving van de olieprijzen op maandag. In Amsterdam won Shell ruim 3 procent en de Britse concurrent BP klom in Londen 2,1 procent.

De euro was 1,0855 dollar waard, tegen 1,0870 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. Een vat Amerikaanse olie werd 1 procent goedkoper op 51,62 dollar. Brentolie zakte 0,5 procent in prijs tot 57,82 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen