ECO8 jan '15 17:50Aangepast op 8 jan '15 18:05

Speculatie op steun stuwt beurshandel

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op de Europese aandelenmarkten vertrouwden er donderdag op dat centrale banken er alles aan zullen blijven doen om de economische groei aan te jagen.

ANP
ANP

Die aanname zorgde voor flinke koerswinsten, waarbij de AEX bijna het dit jaar opgelopen verlies inliep.

De AEX-index sloot 2,9 procent hoger op 423,07 punten, vlak onder de slotstand van 424,47 punten op 31 december 2014. De MidKap steeg 1,1 procent tot 635,60 punten. In Frankfurt, Londen en Parijs was de stemming al even uitbundig met winsten voor de toonaangevende indices tussen 2,4 en 3,6 procent.

De hoop op nieuwe uitzonderlijke steunmaatregelen van onder meer de Europese Centrale Bank (ECB) werd woensdag al gevoed door het nieuws dat de inflatie in de eurozone in december afnam tot min 0,2 procent. Dat is ver verwijderd van het doel van de ECB van een geldontwaarding van bijna 2 procent.

Orders Duitse fabrieken

Donderdag werden ook andere cijfers aangegrepen als bewijs dat de economie nog niet zonder steun kan. Een daarvan was een tegenvallende orderontvangst bij Duitse fabrieken. Het aantal orders daalde in november met 2,4 procent op maandbasis, waar economen rekening hielden met een afname van 0,8 procent.

Bouw- en kunstmestbedrijf OCI (plus 8,7 procent) was de sterkste stijger in de AEX. Het bedrijf gaf 4,2 miljoen aandelen uit en haalde daarmee 151 miljoen euro op, waarmee onder meer het eigen vermogen van de bouwdivisie wordt versterkt. OCI wil de bouwdivisie in de komende maanden afsplitsen.

Verliezen

Vastgoedbelegger Corio, bodemonderzoeker Fugro en kabelbedrijf Altice waren de enige dalers in de AEX met verliezen tussen 0,8 en 1,6 procent.

In de MidKap zakte Air France-KLM meer dan 3 procent. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie vervoerde in december meer passagiers, maar zij leverden per saldo wel minder omzet op.

Tesco

In Londen klom Tesco 15 procent. Het Britse supermarktconcern kwam met een positief handelsbericht. Ook gaat Tesco, dat kampt met de naweeën van een groot boekhoudschandaal, flink in de kosten snijden.

De euro was 1,1811 dollar waard, tegen 1,1817 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 48,60 dollar. Brentolie werd 0,7 procent goedkoper op 50,78 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen