ECO7 jun '15 12:29

Juncker 'beetje teleurgesteld' over Tsipras

Auteur: ANP Nieuws

ELMAU (ANP) - EU-voorzitter Jean-Claude Juncker is ,,een beetje teleurgesteld'' over de harde woorden die de Griekse premier Alexis Tsipras vrijdag uitte over de voorstellen van de schuldeisers voor een oplossing van de Griekse schuldencrisis.

EPA
EPA

Dat liet Juncker zondag weten op de G7-vergadering in het zuiden van Duitsland.

Tsipras zei in het Griekse parlement dat de voorstellen van de schuldeisers ,,onrealistisch en absurd'' zijn en dat hij niet zou instemmen met de plannen. Alleen de voorstellen van de Griekse regering vormen volgens Tsipras ,,een realistische basis'' voor een akkoord. Juncker hoopt dat die plannen spoedig worden voorgelegd. Er kan volgens hem echter geen ,,konijn uit de hoge hoed worden getoverd'' om het Griekse probleem op te lossen.

De EU-voorzitter beschouwt Tsipras naar eigen zeggen als een vriend, maar om vrienden te blijven moeten wel sommige regels worden gerespecteerd, aldus Juncker. Hij zei verder dat de EU geen alles of niets-aanbod heeft gedaan aan de Grieken. Er is wel gesproken over een verlaging van de pensioenen, aldus de voorzitter van de Europese Commissie.

Deadline

Verder verklaarde hij dat een Grieks vertrek uit de eurozone geen optie is. Gevraagd naar een deadline voor een oplossing van de Griekse schuldenproblematiek zei Juncker dat er zeker een deadline is, maar hij gaf verder geen details over een termijn.

Komende woensdag wordt waarschijnlijk in Brussel verder overlegd met Tsipras, samen met bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen