ECO8 okt '15 11:52

Wisselvallige handel op Europese beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen kenden donderdagmiddag een wisselvallig koersverloop.

ANP
ANP

Een sterker dan verwachte daling van de Duitse export zette het beurssentiment onder druk. Op het Damrak stond Pharming in de schijnwerpers na positief nieuws over het belangrijkste medicijn van het biotechnologiebedrijf.

,,De beurzen laten een wat schommelend verloop zien en lijken niet definitief de weg omhoog te kiezen. De winstwaarschuwing van Deutsche Bank drukt op de Europese bankensector en ook de grondstofbedrijven, die het woensdag goed deden, staan wat onder druk. Ook lijkt Wall Street na de mooie rit naar boven een stapje terug te doen", aldus analist Youri Sleutel van onlinebroker Lynx.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het begin van de middag 0,2 procent hoger op 441,31 punten. De MidKap klom ook 0,2 procent, tot 653,59 punten. De beurs in Parijs bleef onveranderd en Frankfurt steeg 0,2 procent. In Londen, waar werd gewacht op het rentebesluit van de Bank of England, stond de FTSE-index 0,3 procent in de plus.

Pharming

Op de lokale markt steeg Pharming bijna 19 procent in beurswaarde. Het biotechnologiebedrijf heeft van de Amerikaanse toezichthouder FDA een twaalfjarige exclusiviteitsclausule gekregen voor zijn medicijn Ruconest. Dat betekent dat tot 16 juli 2026 er geen vergelijkbare middelen op de Amerikaanse markt mogen worden gebracht.

In de AEX ging speciaalchemiebedrijf DSM aan kop met een plus van ruim 3 procent na een adviesverhoging door ABN AMRO. Sterkste daler was uitzender Randstad met een verlies van 2 procent.

Deutsche Bank

In Frankfurt herstelde Deutsche Bank van een eerder verlies en won 1 procent. De grootste bank van Duitsland waarschuwde voor een recordverlies van meer dan 6 miljard euro in het derde kwartaal. Ook wordt over dit jaar waarschijnlijk geen dividend uitgekeerd. Beleggers hopen dat de bank door het schrappen van het dividend in ieder geval geen nieuwe aandelen hoeft uit te geven.

De euro was 1,1301 dollar waard, tegen 1,1259 dollar bij het slot van de beurshandel in Europa op woensdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent duurder op 47,98 dollar. Brentolie klom 0,3 procent in prijs en kostte 51,47 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen