ECO6 okt '15 16:12Aangepast op 6 okt '15 16:50

Europese beurzen verder omhoog

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De effectenbeurzen in Europa zetten hun opmars dinsdag voort.

ANP
ANP

In Amsterdam behoorde SBM Offshore tot de uitblinkers. De toeleverancier aan de olie- en gasindustrie zou een schikking hebben getroffen om het corruptieschandaal in Brazilië definitief achter zich te laten.

De AEX-index op Beursplein 5 stond circa een uur voor het einde van de handel 0,7 procent hoger op 440,02 punten. De MidKap steeg 1,1 procent tot 649,21 punten. De leidende graadmeters op de beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tot 0,8 procent omhoog.

De Braziliaanse krant Globo meldde dinsdag dat SBM Offshore een deal heeft bereikt met de Braziliaanse overheid. Het bedrijf zou omgerekend 228 miljoen euro betalen aan het staatsolieconcern Petrobras, omdat het daar in het verleden functionarissen zou hebben omgekocht om opdrachten binnen te halen. Het aandeel steeg 4,8 procent.

SBM

Daarmee was SBM niet de sterkste stijger onder de middelgrote fondsen op het Damrak. Dat was Galapagos, dat 6,7 procent meer waard werd. Het biotechnologiebedrijf kent een grillig koersverloop sinds anderhalve week geleden duidelijk werd dat een mogelijk lucratieve licentiedeal met partner AbbVie van de baan is.

Bij de hoofdfondsen in Amsterdam stond kabelconcern Altice bovenaan met een winst van 6,3 procent. Oliemaatschappij Shell volgde met een plus van 2,8 procent. De sterkste dalers in de AEX waren staalconcern ArcelorMittal en tankopslagbedrijf Vopak met verliezen van respectievelijk 1,1 en 0,9 procent.

Covestro

Op de beurs in Frankfurt kende Covestro een succesvolle beursgang. Het plastic- en polymerenbedrijf, dat werd afgesplitst van het Duitse chemieconcern Bayer (min 0,2 procent) ging op de eerste handelsdag bijna 11 procent omhoog.

In Londen daalde SABMiller 3,5 procent. Het moederbedrijf van Grolsch heeft volgens persbureau Bloomberg vorige week een informeel bod van concurrent AB InBev verworpen omdat het te laag was. AB InBev daalde in Brussel 0,2 procent.

De euro was 1,1245 dollar waard, tegen 1,1198 dollar bij het Europese slot op maandag. Een vat Amerikaanse olie werd 2,3 procent duurder op 47,31 dollar. De prijs van Brentolie steeg 2,7 procent tot 50,57 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen