ECO16 nov '15 19:46

Wall Street op winst

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De beurzen in New York stonden maandag halverwege de handelssessie op winst.

ANP
ANP

De terreuraanslagen in Parijs leken daarmee weinig vat te hebben op de beurshandel op Wall Street. Opvallend waren de plussen voor bedrijven actief voor defensie, terwijl net als in Europa de reisbranche onder druk stond.

De Dow-Jonesindex stond omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) 0,8 procent hoger op 17.390 punten. De brede S&P 500 steeg 0,8 procent tot 2040 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq klom 0,5 procent tot 4951 punten.

De aanslagen in Parijs waren voor investeerders reden om in te stappen bij producenten van defensiematerieel. Northrop Grumman, maker van de onbemande Global Hawk drone, won 3,8 procent. Lockheed Martin, een van de bedrijven achter gevechtsvliegtuig F-22 won 3 procent en Raytheon, producent van de Tomahawk kruisraketten, zag zijn beurswaarde ruim 4 procent stijgen.

Toerismesector

Aan de andere kant stonden de luchtvaart- en toerismefondsen in New York, onder druk door de vrees dat mensen minder zullen reizen vanwege de toegenomen dreiging. Delta Air Lines (min 2,4 procent), boekingensite Expedia (min 2,4 procent) en cruisemaatschappij Carnival (min 2,6 procent) stonden allen lager.

Hotelketen Starwood Hotels verloor krap 5 procent. Starwood gaat fuseren met branchegenoot Marriott International in een deal ter waarde van 12,2 miljard dollar. Door de combinatie ontstaat 's werelds grootste hotelbedrijf met 1,1 miljoen kamers, verdeeld over ruim 5500 hotels in meer dan honderd landen. Het aandeel van Marriott stond nagenoeg vlak.

Euro

Voor opening bleek dat de bedrijvigheid in de industrie rond New York in november verder is gekrompen, maar wel iets minder sterk dan in oktober. De zogeheten Empire State-index kwam uit op min 10,7, tegen min 11,4 een maand eerder.

De euro was bij de slotbel op 1,0691 dollar, tegen 1,0714 dollar bij het Europese slot. Een vat Amerikaanse olie werd 1,7 procent duurder op 41,47 dollar. De prijs van Brentolie daalde 0,3 procent tot 44,35 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen