ECO10 mrt '15 09:15Aangepast op 10 mrt '15 09:57

AEX opent licht lager

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index van de Amsterdamse aandelenbeurs is dinsdagochtend lager geopend.

ANP
ANP

Ook de andere Europese effectenmarkten stonden in de min na het voorzichtige koersherstel op Wall Street. Op Beursplein 5 brachten de kleinere bedrijven DPA, TKH en Van Lanschot nog de jaarcijfers naar buiten.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste handelsuur 0,1 procent lager op 487,60 punten. De MidKap klom 0,2 procent tot 743,15 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen stonden tot 0,3 procent lager.

Grootste daler in de AEX was het Egyptische kunstmestbedrijf OCI met een verlies van ruim 3 procent. Uitzender Randstad ging aan kop met een plus van 1,6 procent. Bodemonderzoeker Fugro profiteerde van een adviesverhoging door KBC en won 1,3 procent.

TKH

In de MidKap voerde TKH de stijgers aan met een winst van 2,6 procent. Het technologiebedrijf wist zijn resultaten in 2014 flink te verbeteren en schroefde zijn doelstelling voor de middellange termijn op.

Van Lanschot dikte 4 procent aan. De bank zag de winst vorig jaar flink toenemen en ligt naar eigen zeggen op koers om de langetermijndoelstellingen te behalen. Detacheerder DPA daalde bijna 4 procent na publicatie van de jaarcijfers.

Credit Suisse

Credit Suisse maakte in Zürich een koerssprong van meer dan 7 procent. Beleggers reageerden enthousiast op het nieuws dat de topman van de Britse verzekeraar Prudential, Tidjane Thiam, overstapt naar de Zwitserse bank. Thiam volgt Brady Dougan, die sinds 2007 aan het roer staat bij Credit Suisse, per juni op. In Londen verloor Prudential ruim 2 procent.

RWE daalde in Frankfurt meer dan 1 procent. Het Duitse moederbedrijf van Essent zag zijn nettowinst in 2014 flink slinken door dalende energieprijzen en ongewoon zacht weer. Hannover Re won ruim 3 procent. De Duitse herverzekeraar keert een speciaal dividend uit na het financieel succesvolle jaar 2014.

De euro zakte voor het eerst sinds de zomer van 2003 onder 1,08 dollar. De eenheidsmunt was 1,0776 waard, tegen 1,0851 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,5 procent tot 49,76 dollar. Brentolie werd 0,8 procent goedkoper op 58,08 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen