ECO2 okt '15 15:15Aangepast op 2 okt '15 16:57

Banencijfer VS drukt op beurzen Europa

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam zag de forse winsten van eerder op de dag vrijdagmiddag vrijwel verdampen.

EPA
EPA

Ook elders in Europa vertoonden de beurzen een soortgelijk beeld. De terugval volgde op een tegenvallend banenrapport uit de VS.

De AEX-index noteerde omstreeks 16.45 uur 0,5 procent hoger op 421,07 punten, waar eerder nog een winst van ruim 2 procent op de koersenborden stond. De MidKap stond 0,7 procent hoger op 621,87 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stonden tot 0,5 procent hoger.

De banengroei in de Verenigde Staten vormt een belangrijke indicator voor het rentebeleid van de Federal Reserve (Fed), het stelsel van Amerikaanse centrale banken. Die kan wegens de magere banengroei besluiten voorlopig af te zien van een renteverhoging. Dat kan gunstig zijn voor de aandelenkoersen, maar beleggers lijken voorlopig meer geschrokken van de magere aanwas van slechts 142.000 banen die voor september werd gemeld.

ArcelorMittal

In de AEX was staalproducent ArcelorMittal de sterkste stijger met een winst van 3,1 procent. Ook verzekeraar Delta Lloyd ging ruim 3 procent vooruit. Uitzender Randstad sloot de rij met een verlies van 1,4 procent.

Fagron steeg in de MidKap ruim 7,5 procent in beurswaarde. De toeleverancier aan apotheken voert verkennende gesprekken met verschillende partijen die het bedrijf willen overnemen. Tegelijkertijd waarschuwde Fagron dat de omzet en het resultaat dit jaar lager zullen uitvallen dan eerder werd voorspeld.

Air France-KLM

Air France-KLM klom 0,7 procent. Het bestuur van de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie heeft de top van Air France toestemming gegeven om een alternatief herstructureringsplan door te voeren. De vakbonden zetten zich volgens Franse media schrap voor het verlies van duizenden arbeidsplaatsen.

De euro was 1,1293 dollar waard, tegen 1,1199 dollar bij het Europese slot op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,2 procent tot 44,22 dollar. Brentolie werd 1 procent goedkoper en kostte 47,20 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen