ECO26 nov '15 08:32

'Positief begin Europese beurshandel’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De beurshandel in Amsterdam zal donderdag waarschijnlijk positief beginnen.

ANP
ANP

Ook de andere Europese effectenbeurzen zullen hoger openen. Marktpartijen voorzien een relatief rustige handelsdag aangezien Wall Street gesloten blijft vanwege Thanksgiving Day. Vrijdag zijn de New Yorkse beurzen slechts een halve dag open.

Aan het bedrijvenfront staat TNT in de schijnwerpers. De Australische toezichthouder is akkoord met de overname van het koeriersbedrijf door branchegenoot FedEx. Eerder gaven de Amerikaanse autoriteiten en de Europese Commissie al hun goedkeuring.

Digitaal beveiliger Gemalto kondigde aan een opdracht te hebben gekregen van het Mexicaanse financiële concern BBVA Bancomer. Financiële details werden niet verstrekt.

NN

De verzekeraars zullen naar verwachting ook in de belangstelling blijven staan. Bestuursvoorzitter Lard Friese van NN Group (Nationale-Nederlanden) liet in een interview weten dat de verzekeraar klaar is om uit te breiden en sluit overnames daarbij nadrukkelijk niet uit. Friese ging niet in op Delta Lloyd als mogelijke prooi. Dinsdag voedde Rabobank speculatie door op te merken dat NN die branchegenoot mogelijk op de korrel neemt.

Kardan kwam met cijfers. De in Amsterdam genoteerde Israëlische investeringsmaatschappij boekte in het afgelopen kwartaal een nettowinst. In de eerste negen maanden van het jaar werd een verlies geleden. Het bedrijf spreekt geen verwachtingen uit.

Dow Jones

In het Verre Oosten stonden de belangrijkste beursgraadmeters donderdag overwegend in het groen. In Tokio eindigde de Nikkei 0,5 procent hoger. De hoop op meer steunmaatregelen in Europa en de verwachting dat de Amerikaanse economie sterk genoeg is om een renteverhoging aan te kunnen, zorgden voor optimisme onder beleggers.

Op Wall Street was de ondertoon woensdag positief dankzij een aantal macrocijfers die de Federal Reserve er naar verwachting toe zullen bewegen de rente in december te verhogen. De Dow-Jonesindex sloot onveranderd op 17.813,39 punten en ook de S&P bleef stabiel, op 2088,87 punten. De technologiebeurs Nasdaq won 0,3 procent tot 5116,14 punten.

AEX

De Europese aandelenmarkten maakten woensdag een inhaalslag na de verliesbeurten op maandag en dinsdag. De AEX-index in Amsterdam eindigde 1,5 procent hoger op 468,07 punten. De graadmeter daalde op de eerste twee handelsdagen van de week 1,6 procent. De MidKap-index ging 0,9 procent vooruit tot 693,25 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tussen 1 en 2,2 procent.

De euro noteerde donderdag voor opening van de aandelenmarkten op 1,0620 dollar, tegen 1,0616 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van een vat Brentolie daalde 0,5 procent tot 45,94 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen