ECO26 nov '15 13:22

Groei passagiers luchtvaart iets minder sterk

Auteur: ANP Nieuws

GENEVE (ANP) - De groei van het wereldwijde passagiersvervoer in de luchtvaart zal op de lange termijn iets minder sterk zijn dan eerder gedacht, vooral door de zwakkere economische groei van China.

ANP
ANP

Dat meldde de luchtvaartassociatie IATA donderdag.

De IATA denkt nu dat het aantal passagiers in 2034 zal uitkomen op 7 miljard, met een jaarlijkse toename van gemiddeld 3,8 procent. Eerder werd voor 2034 op een totaal aantal passagiers gerekend van 7,4 miljard, met een jaarlijkse groei van gemiddeld 4,1 procent. Dit jaar kiezen naar verwachting 3,5 miljard passagiers het luchtruim.

Volgens de IATA is China ondanks de zwakkere economie de sterkst groeiende markt tot en met 2034, met een toename van het aantal passagiers met 758 miljoen. De Verenigde Staten komen op de tweede plaats met 523 miljoen extra reizigers, gevolgd door India (275 miljoen), Indonesië (132 miljoen) en Brazilië (104 miljoen).

China

De sterkste procentuele groei van het aantal nieuwe passagiers komt grotendeels voor rekening van Afrika, aldus de IATA. Zeven van de tien sterkst groeiende markten zijn in dat continent, met landen als Malawi, Rwanda, Sierra Leone, Oeganda en Tanzania. Ook in Servië en Vietnam zal de luchtvaartmarkt sterk groeien de komende jaren, denkt de organisatie.

China neemt naar verwachting in 2029 de VS over als grootste markt gemeten naar reizigers. In 2034 komt het aantal passagiers in China volgens de IATA uit op 1,19 miljard, tegen 1,16 miljard in de VS. De totale Aziatische markt telt in dat jaar volgens de ramingen van de IATA 2,9 miljard luchtreizigers.

De groei van het aantal passagiers in Europa in de periode tot en met 2034 komt volgens de IATA uit op 591 miljoen. De totale Europese luchtvaartmarkt zal in 2034 naar verwachting 1,4 miljard reizigers kennen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen