ECO7 mei '15 09:00Aangepast op 7 mei '15 09:32

Vakantiegeld voor meeste inkomens fors lager

Auteur: ANP Nieuws

ROTTERDAM (ANP) - De jaarlijkse vakantiebijslag, die miljoenen Nederlanders eind deze maand weer ontvangen, valt dit jaar voor veel werknemers fors lager uit dan voorgaande jaren.

ANP
ANP

Vooral de hogere inkomens zullen dit merken in hun portemonnee, blijkt uit berekeningen van salarisstrookverwerker ADP.

Iemand met een salaris van tweeënhalf keer modaal ontvangt 256 euro minder vakantiegeld, anderhalf keer modaal houdt netto 242 euro minder vakantiegeld over en twee keer modaal gaat met 204 euro minder op vakantie. Een modaal inkomen (2662 euro bruto per maand) moet het met 59 euro minder doen. Mensen met een minimumloon gaan er niet op achteruit.

De teruggang in vakantiegeld heeft te maken met veranderingen in de heffingskortingen en arbeidskorting. Bij de belastingaangifte over 2014 zijn veel werknemers al geconfronteerd met de afbouw in de heffingskortingen. Zij ontvingen een lagere teruggaaf of moesten nog een bedrag terugbetalen.

Het zwaarder belasten van het vakantiegeld moet het vervelende 'deurmatmoment' voor 2016 voorkomen, aldus ADP. Daarom wordt er in tegenstelling tot 2014 bij bijzondere beloningen nu wel rekening gehouden met de afbouw in heffingskortingen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen