ECO22 jul '15 15:02

Beleggers verwerken cijfers techreuzen

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - Op Wall Street zijn woensdag alle ogen gericht op de aandelen Apple en Microsoft.

EPA
EPA

De twee technologiereuzen brachten dinsdagavond nabeurs tegenvallende kwartaalcijfers naar buiten. De Amerikaanse aandelenbeurzen openen naar verwachting licht in de min.

Bij Apple vielen de resultaten afgelopen kwartaal tegen, ondanks dat het concern bijna twee keer zoveel winst boekte als een jaar eerder. Onder meer de verkopen van de iPhone bleken lager te liggen dan analisten hadden verwacht. Branchegenoot Microsoft zette het grootste verlies uit zijn geschiedenis in de boeken: zo'n 3,2 miljard dollar (circa 2,9 miljard euro). Het bedrijf moest flink bloeden voor de afschrijving die het deed op de Nokia-divisie.

Woensdag voorbeurs verlaagde luchtvaartconcern Boeing zijn winstverwachting vanwege kostenoverschrijdingen bij de bouw van een nieuw tanktoestel, de KC-46. De vliegtuigfabrikant zag de winst in het tweede kwartaal dalen, ondanks de aflevering van een recordaantal vliegtuigen voor de burgerluchtvaart.

Yahoo

Bij internetbedrijf Yahoo kwam de omzetverwachting lager uit dan marktkenners hadden gehoopt.

Het is niet alleen maar negatief nieuws dat bedrijven naar buiten brengen. Voedselfabrikant Campbell schroefde zijn winstverwachting juist iets op. En witgoedfabrikant Whirlpool liet weten in het tweede kwartaal voor een record aan wasmachines, vaatwassers en koelkasten te hebben verkocht.

GoPro

Ook cameramaker GoPro doet het goed. Het bedrijf heeft afgelopen kwartaal fors meer omzet en winst geboekt. GoPro profiteerde vooral van de verkopen buiten de Verenigde Staten. De camera's zijn met name populair bij surfers, skydivers en andere 'actiejunkies'.

Nabeurs komen Quallcom, American Express en Texas Instruments nog met hun kwartaalresultaten.

De Amerikaanse beurzen zijn dinsdag in het rood gesloten. De Dow eindigde 1 procent in de min op 17.919,29 punten. Ook de S&P deed een stap terug. De brede graadmeter verloor 0,4 procent tot 2119,21 punten. Technologiebeurs Nasdaq wist het verlies tot 0,2 procent te beperken en sloot op 5208,12 punten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen