
Ook de andere Europese beurzen zullen licht lager aan de eerste volle week van het jaar beginnen. Aangezien de meeste bedrijven pas vanaf de tweede helft van januari met hun jaarcijfers naar buiten treden, moeten beleggers het deze week vooral stellen met macro-economisch nieuws.
,,We lijken iets lager te gaan beginnen, maar het is niet echt schokkend. Het is de tweede handelsdag van het nieuwe jaar en er komen nog geen belangrijke cijfers naar buiten. Later in de week wordt het wel spannender. Op woensdag krijgen we de inflatiecijfers van de eurozone en die zijn van belang voor wat de ECB later deze maand gaat besluiten'', aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland.
Bij de bedrijven liet Van Lanschot weten overeenstemming te hebben bereikt over een nieuwe pensioenregeling. De financiële instelling heeft daarbij geen bijstortingsverplichting meer en kan geen aanspraak maken op eventuele overschotten van het pensioenfonds. Ter compensatie werd eenmalig 50 miljoen euro in het fonds gestort. Die storting heeft een positief effect van dezelfde omvang op de nettowinst van Van Lanschot over 2014.
Verre Oosten
De belangrijkste aandelenmarkten in het Verre Oosten lieten maandag een gemengd beeld zien. De Nikkei in Tokio begon 2015 met een verlies van 0,2 procent. In China werd de positieve stemming van 2014 voortgezet en dikte de Shanghai Composite 3,6 procent aan.
De Amerikaanse aandelenmarkten begonnen vrijdag zonder duidelijke richting aan het nieuwe jaar. De Dow-Jonesindex sloot 0,1 procent hoger op 17.832,99 punten. De bredere S&P 500 daalde een fractie tot 2058,20 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq zakte 0,2 procent tot 4726,81 punten.
Europa
Op de Europese aandelenmarkten drukten tegenvallende groeicijfers over de industrie in Europa, China en de Verenigde Staten het sentiment op de eerste handelsdag van het jaar. De AEX-index in Amsterdam sloot vrijdag 0,5 procent lager op 422,28 punten. De MidKap kreeg er 0,1 procent bij op 636,99 punten. De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tot 0,5 procent lager de handel uit.
De daling van de waarde van de euro ten opzichte van de dollar zette maandag door. In de vroege ochtendhandel zakte de Europese munt daarbij tot het laagste niveau sinds maart 2006.De euro daalde tot een dieptepunt van 1,1864 dollar, om vervolgens weer op te lopen naar 1,1956 dollar. Bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag was de euro 1,2015 dollar waard.
Ook de olieprijzen gingen verder omlaag. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,2 procent minder op 51,53 dollar. Brentolie werd 2 procent goedkoper op 55,29 dollar.