ECO8 apr '15 10:08

Shell daalt na megadeal

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is woensdagochtend licht lager begonnen.

ANP
ANP

De andere Europese beursgraadmeters lieten een gemengd beeld zien na de sterke koerswinsten van een dag eerder. Op Beursplein 5 daalde het aandeel Shell na een grote overname door het Brits-Nederlandse olieconcern.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste uur van de handel 0,6 procent lager op 500,27 punten. De MidKap klom 0,4 procent tot 770,99 punten. De beurs in Londen steeg 0,4 procent. Parijs was vrijwel onveranderd en Frankfurt daalde 0,2 procent.

Shell leverde 1,9 procent in. Het olieconcern neemt de Britse gasproducent BG Group over voor ruim 64 miljard euro. De deal wordt naar verwachting begin 2016 afgerond. Het gecombineerde bedrijf is in marktwaarde twee keer zo groot als zijn Britse rivaal BP en is ook meer waard dan Chevron, de nummer twee in de Verenigde Staten. Het aandeel BG maakte in Londen een koerssprong van ruim 37 procent.

Buitenlandse beurzen

Het overnamenieuws in de oliesector zorgde voor stevige koerswinsten onder de Europese oliebedrijven. BP klom in Londen 4,5 procent. Het Franse Total steeg 1,1 procent en het Spaanse Repsol won 1,8 procent.

In de Amsterdamse MidKap stonden de dienstverleners aan de oliesector Fugro en SBM Offshore bovenaan met winsten van 1,9 en 1,6 procent. Air France-KLM won 0,5 procent. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie heeft in maart iets minder passagiers vervoerd dan een jaar eerder. Doordat de capaciteit werd teruggeschroefd, verbeterde de bezettingsgraad wel marginaal.

Euro

In Parijs won Vivendi 0,5 procent. Het Franse mediaconcern overweegt volgens persbureau Reuters een overname van de Britse aanbieder van betaaltelevisie Sky (plus 3,4 procent). Door Sky over te nemen, zou Vivendi zijn eigen betaalzender Canal Plus willen versterken.

De euro noteerde woensdagochtend op 1,0868 dollar, tegen 1,0850 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,8 procent tot 52,99 dollar. Brentolie kostte 1,2 procent minder op 58,37 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen