ECO10 mrt '15 11:17

Nederlandse rente naar nieuw dieptepunt

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De aankopen van de Europese Centrale Bank (ECB) op de obligatiemarkt zetten dinsdag opnieuw druk op de rentes op Europese staatsobligaties.

ANP
ANP

De Nederlandse rente zakte daarbij naar een nieuw historisch dieptepunt.

Het rendement op Nederlandse staatsleningen met een looptijd van tien jaar zakte naar 0,33 procent. Een jaar geleden stond die rente nog op 2 procent. Eind oktober werd voor het eerst de grens van 1 procent geslecht.

De lage rente betekent dat Nederland heel goedkoop geld kan lenen. Dit bleek dinsdag bij de heropening van een driejarige lening. Daarbij werd 2,7 miljard euro opgehaald tegen een rente van min 0,13 procent. Dat betekent dat investeerders geld toeleggen op het bedrag dat ze aan de Staat lenen.

Andere Europese rentes

Ook andere Europese rentes gingen verder omlaag. Van de rente op Duitse tienjaarsleningen is nog maar 0,29 procent over. Spaanse en Italiaanse leningen bieden nog maar een rendement van 1,2 procent.

De rente op obligaties beweegt tegengesteld aan de waarde. Een dalende rente wijst op een stijgende waarde en een toenemende vraag naar de betreffende leningen. De ECB is van plan de komende anderhalf jaar voor 60 miljard euro per maand aan leningen op te kopen, vooral in de vorm van staatsleningen. Daarmee wil de centrale bank de zwakke economische groei en de zeer lage inflatie in de eurozone stimuleren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen