ECO24 nov '15 08:19Aangepast op 24 nov '15 08:49

Stakingen dreigen in Rotterdamse haven

Auteur: ANP Nieuws

ROTTERDAM (ANP) - In de Rotterdamse haven dreigen grote stakingen.

Havenwerkers willen in december en in januari bij elkaar zes dagen actievoeren. Ze willen een negenjarige werkgarantie afdwingen, als weerwoord tegen de verwachte werkgelegenheidskrimp door automatisering.

Leden van vakbond FNV hebben al in grote meerderheid ingestemd met de actieplannen. Bij vakbond CNV wordt donderdag pas gestemd. Het is de bedoeling dat er een actiecomité komt. Die vergadert volgende week over hoe de acties er precies uit komen te zien.

Onderzoek wijst volgens de bonden uit dat de komst van de hypermoderne terminals op de Tweede Maasvlakte ervoor zorgt dat komende jaren tweehonderd tot achthonderd van de ruim 3500 banen in de Rotterdamse containersector verdwijnen. Ze willen dat het Havenbedrijf Rotterdam maatregelen neemt om werk zeker te stellen, bijvoorbeeld door ouderen minder te laten werken waardoor jongeren meer de ruimte krijgen. Dit kost zo'n 50 miljoen tot 60 miljoen euro, schat CNV-bestuurder Albert van Damme.

Niet aankondigen

FNV-bestuurder Niek Stam liet dinsdag alvast weten dat hij niet van plan is om de stakingen van tevoren aan te kondigen. Hij is bang dat schepen er dan op voorhand voor kiezen om Rotterdam op de actiedagen te mijden en uitwijken naar een andere haven.

Het Havenbedrijf Rotterdam keurt de stakingsplannen af. Die kunnen de positie van de haven schaden als bedrijven hun activiteiten overhevelen naar concurrerende havens, zo liet het eerder al weten. Het havenbedrijf voert al een hele tijd overleg met de bonden en bedrijven in de haven om tot een gezamenlijke oplossing te komen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen