ECO2 okt '15 15:12

Wall Street verwerkt slecht banencijfer

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York openen vrijdag naar verwachting met verlies.

EPA
EPA

Beleggers kregen voorbeurs tegenvallende berichten te verwerken over de banengroei in de Verenigde Staten. De teleurstellende cijfers kunnen de Federal Reserve er mogelijk toe bewegen voorlopig nog af te zien van een renteverhoging.

Volgens het ministerie van Arbeid kwamen er in september 142.000 banen bij in de VS, exclusief de landbouwsector. Economen rekenden in doorsnee op een toename met 201.000 arbeidsplaatsen. Verder werd de banengroei in augustus scherp neerwaarts bijgesteld, tot 136.000 van een eerder gemelde 173.000. Ook in juli groeide de werkgelegenheid minder sterk dan eerder gedacht.

Het banenrapport is van groot belang voor het rentebeleid van de Fed. Deze maand en in december vinden beleidsvergaderingen plaats van de Fed. De kans dat in oktober de rente wordt verlaagd wordt nu als zeer gering ingeschat.

Fischer

Vrijdag spreken nog verschillende beleidsmakers van de Amerikaanse centrale bank, waaronder vicepresident Stanley Fischer. Mogelijk kunnen zij enig licht werpen op de timing van een renteverhoging.

Kort na aanvang van de beurshandel komen verder nog gegevens naar buiten over de Amerikaanse fabrieksorders en de industriële bedrijvigheid in de regio rond New York.

Pfizer

Chipfabrikant Micron Technology staat in de voorbeurshandel flink hoger. Micron kwam donderdag na het slot van de handel met kwartaalcijfers die beter waren dan verwacht.

Farmaceut Pfizer noteert eveneens een plus in de handel voor opening, dankzij een adviesverhoging door analisten van Morgan Stanley.

De Amerikaanse aandelenbeurzen lieten donderdag geen grote koersuitslagen zien. De Dow-Jonesindex sloot 0,1 procent lager op 16.272,01 punten. De brede S&P 500 steeg 0,2 procent tot 1923,82 punten en de technologiebeurs Nasdaq ging 0,2 procent vooruit tot 4627,09 punten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen