ECO28 apr '15 21:35Aangepast op 28 apr '15 22:35

Fed-besluit houdt Wall Street in wachtkamer

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn dinsdag per saldo amper in beweging gekomen.

EPA
EPA

Gunstige en tegenvallende kwartaalcijfers van een flink aantal bedrijven waren nagenoeg tegen elkaar weg te strepen. Daarnaast leken beleggers te wachten op het rentebesluit en het daarbij horende commentaar van de Fed op woensdag.

De Dow-Jonesindex sloot 0,4 procent hoger op 18.110,14 punten en de S&P 500 steeg 0,3 procent tot 2114,76 punten. De Nasdaq daalde 0,1 procent tot 5055,42 punten.

Driekwart van 59 geraadpleegde economen verwacht dat de Fed op zijn vroegst in september besluit tot de eerste renteverhoging sinds eind 2008. In maart ging nog 37 procent van de marktkenners daarvan uit. De toename heeft alles te maken met het feit dat macrocijfers deze maand het sterkst van de gemiddelde raming in de markt afweken in meer dan zes jaar.

Consumentenvertrouwen

Aan het begin van de handelsdag werd bekendgemaakt dat het Amerikaanse consumentenvertrouwen in april is gedaald, terwijl economen juist op een stijging rekenden. Woensdag wordt duidelijk in welke mate de Amerikaanse economie is gegroeid. Economen voorzien een groei van 1 procent in het eerste kwartaal, tegen 2,2 procent in het vierde kwartaal van 2014.

Vlak voor het slot presenteerde Twitter zijn eerstekwartaalcijfers. De onlineberichtendienst zag zijn verlies verder oplopen en slaagde niet in de beoogde groeiversnelling van het aantal maandelijks actieve gebruikers. Het bedrijf verlaagde bovendien zijn omzetverwachting voor dit jaar en raakte ruim 18 procent aan beurswaarde kwijt.

Merck

Farmaceut Merck verhoogde zijn winstverwachting en presenteerde beter dan verwachte resultaten over de afgelopen maanden. Het fonds werd daarvoor beloond met een koerswinst van 5 procent.

Witgoedfabrikant Whirlpool verloor 7,1 procent aan beurswaarde nadat het bedrijf een winstwaarschuwing had gegeven voor het hele boekjaar. Het bedrijf kampt, evenals menig ander Amerikaans bedrijf, met de nadelige gevolgen van een dure dollar.

Coach

Coach, dat actief is in het luxere modesegment, verloor 6,4 procent. Dat is de sterkste koersdaling in bijna een jaar. Coach zag opnieuw zijn verkopen in Noord-Amerika dalen.

De euro was 1,0970 dollar waard, evenveel als bij het slot van de Europese beurzen. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 57,03 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen