ECO9 mrt '15 09:15Aangepast op 9 mrt '15 09:39

AEX begint met verlies

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De effectenbeurs in Amsterdam is maandagochtend met verlies begonnen.

ANP
ANP

Ook de andere Europese aandelenmarkten openden lager in navolging van de lagere slotstanden op Wall Street. Een sterker dan verwachte daling van de Duitse export drukte ook op het sentiment.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 1 procent lager op 485,16 punten. De MidKap zakte 0,8 procent tot 735,36 punten. De beurzen in Londen en Parijs leverden tot 0,8 procent in. De DAX in Frankfurt verloor 0,6 procent, nadat was gebleken dat de export van Duitsland in januari met 2,1 procent is gekrompen. Economen gingen uit van een afname met 1,5 procent.

Het Egyptische kunstmestbedrijf OCI was een opvallende daler in de AEX met een min van ruim 14 procent; het bedrijf is sinds maandag gesplitst. Bodemonderzoeker Fugro ging aan kop met een plus van meer dan 2 procent.

Wereldhave

In de MidKap stond vastgoedbedrijf Wereldhave onderaan met een verlies van 2,8 procent. Sterkste stijger was groothandelsbedrijf Sligro met een winst van meer dan 1 procent.

Bij de kleinere bedrijven klom Wessanen ruim 3 procent. Het concern kondigde aan zijn Amerikaanse drankentak American Beverage Corporation (ABC) te verkopen aan Harvest Hill Beverage Company. De verkoopsom bedraagt meer dan 50 miljoen euro.

Batenburg

Op de lokale markt won Batenburg Techniek 5 procent. Het installatiebedrijf heeft vorig jaar winst geboekt en verwacht ook in 2015 een positief resultaat te halen. De winst stelt Batenburg in staat de uitkering van dividend te hervatten.

WPP steeg in Londen 0,8 procent. De jaarresultaten van het grootste reclamebureau ter wereld voldeden aan de verwachting van analisten. Het Britse bedrijf liet daarnaast weten het nieuwe jaar sterk te zijn begonnen.

De euro was maandagochtend 1,0883 dollar waard, tegen 1,0865 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De eenheidsmunt staat daarmee op het laagste niveau sinds augustus 2003. Een vat Amerikaanse olie werd 0,1 procent duurder op 49,67 dollar. Brentolie kostte 0,3 procent minder op 59,55 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen