ECO31 mrt '15 08:02Aangepast op 31 mrt '15 08:36

'AEX opent licht lager'

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De effectenbeurs in Amsterdam opent dinsdag waarschijnlijk licht lager.

ANP
ANP

De andere Europese beursgraadmeters zullen eveneens met kleine verliezen beginnen aan de laatste handelsdag van het eerste kwartaal. Beleggers kijken onder meer uit naar de Europese inflatie- en werkloosheidscijfers en het Amerikaanse consumentenvertrouwen.

,,We zullen mogelijk een aarzelend begin krijgen van de handel na de sterke koerswinsten op maandag. Wellicht dat we later op de ochtend echter toch weer wat verder omhoog zullen gaan. Grote overnamedeals zorgen voor wat fantasie in de markt. In Amsterdam zal Philips waarschijnlijk profiteren van de mooie verkoopdeal van zijn ledtak", aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

Philips kondigde aan een belang van 80,1 procent van zijn ledcomponentenbedrijven Lumileds en Automotive Lighting te verkopen aan investeerder Go Scale Capital. De transactie geeft de onderdelen een bedrijfswaarde van circa 3,3 miljard dollar (ruim 3 miljard euro). Philips verwacht dat de opbrengsten uit de verkoop uit zullen komen op circa 2,8 miljard dollar.

Heineken

Ook Heineken staat in de schijnwerpers. De bierbrouwer voert een reorganisatie door om zijn strategische doelstellingen eerder te bereiken en sneller in te kunnen spelen op groeimogelijkheden. Een van de voornaamste wijzigingen is een indeling van de activiteiten in vier geografische regio's.

Vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco liet weten samen met de Kamer van Koophandel van Parijs (CCIR) een voorlopige overeenkomst te hebben getekend met de Britse investeerder Charterhouse voor de verkoop van een belang van 50 procent in congres- en evenementenorganisator Comexposium. Het bod van Charterhouse op het belang dat Unibail-Rodamco houdt, waardeert Comexposium op 550 miljoen euro.

Verre Oosten

De belangrijkste aandelenmarkten in het Verre Oosten lieten dinsdag overwegend kleine winsten zien. De Nikkei in Tokio was een negatieve uitschieter met een verlies van 1,1 procent. Beleggers namen wat winst op de laatste handelsdag van het Japanse fiscale boekjaar.

De Amerikaanse aandelenmarkten veerden maandag flink op, na een slechte voorgaande beursweek. Overnamenieuws in met name de medische sector gaf de aandelenhandel een impuls. De Dow-Jonesindex eindigde 1,5 procent hoger op 17.976,31 punten. De bredere S&P 500 kreeg er 1,2 procent bij op 2086,24 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq ging eveneens 1,2 procent omhoog, tot 4947,44 punten.

Euro

De Europese aandelenmarkten wisten eerder op de dag overtuigend te herstellen van de flinke koersverliezen van vorige week. De AEX-index in Amsterdam sloot met een winst van 1,8 procent op 494,69 punten. De MidKap steeg 1,9 procent en eindigde op 752,50 punten. De toonaangevende beursgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs kregen er tot 1,8 procent bij.

De euro noteerde dinsdag voorbeurs op 1,0781 dollar, tegen 1,0818 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,2 procent tot 48,10 dollar. Brentolie werd voor 0,6 procent minder verhandeld op 55,93 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen