ECO19 aug '15 15:55

Europese beurzen doen stap terug

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index in Amsterdam deed dinsdagmiddag een ferme stap terug.

ANP Archiefbeeld
ANP Archiefbeeld

Ook elders in Europa doken de beursgraadmeters in de min. Zorgen over de de Chinese economie drukten de stemming onder beleggers. Op het Damrak stond Heijmans in de schijnwerpers na tegenvallende resultaten.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde kort na de openingsbel op Wall Street 1,4 procent lager op 472,53 punten. De MidKap daalde 1,3 procent, naar 677,92 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren 1,1 tot 1,6 procent.

Beleggers deden het verder het rustig aan in afwachting van de notulen van de laatste beleidsvergadering van de koepel van Amerikaanse centrale banken, Federal Reserve (Fed), die later op de dag worden vrijgegeven. Mogelijk wordt dan meer bekend over het moment waarop het belangrijkste rentetarief in de VS wordt verhoogd.

ASML

Grootste daler in de AEX was chipmachinefabrikant ASML met een min van 2,9 procent. Kabelbedrijf Altice was de enige stijger met een winst van 0,9 procent.

Heijmans leverde bij de kleinere bedrijven 13,6 procent in. Het bouwbedrijf leed een halfjaarverlies van 15 miljoen euro. De Nederlandse markt voor infrastructurele projecten bleef een molensteen voor de op twee na grootste bouwer van Nederland.

BAM

In de MidKap sloot bouwer BAM de rij met een verlies van 4,3 procent. De branchegenoot van Heijmans komt donderdag met zijn halfjaarcijfers.

In Kopenhagen zakte Carlsberg ruim 10 procent. De Deense brouwer, die sinds juni wordt geleid door de Nederlander Cees 't Hart, verkocht in de eerste zes maanden minder bier en is somberder geworden over het gehele jaar. Glencore daalde in Londen 8,2 procent. De grondstoffenproducent en -handelaar zag de halfjaarwinst meer dan halveren, vanwege de sterk gedaalde grondstofprijzen.

De euro was 1,1030 dollar waard, tegen 1,1026 dollar bij het Europese slot op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,2 procent naar 42,09 dollar. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper en kostte 48,52 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen