ECO21 apr '15 18:04

Winsten op Europese beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De meeste Europese aandelenbeurzen zijn dinsdag met winst de handel uitgegaan.

ANP
ANP

Diverse toonaangevende bedrijven werden beloond voor onverwacht sterke kwartaalresultaten of goede cijfers van branchegenoten.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,6 procent in de plus op 503,81 punten. De MidKap steeg 0,4 procent naar 780,90 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen gingen tot 0,4 procent vooruit.

De beurs in Athene ging echter 3,3 procent omlaag, onder druk van de Griekse banken. Zo verloor National Bank of Greece 7,3 procent en Piraeus ging 9,5 procent omlaag. De rentes op Griekse leningen stegen verder. Naar verluidt wil de Europese Centrale Bank (ECB) de kredietverlening aan Griekse banken aan banden leggen.

AkzoNobel

AkzoNobel behoorde met een plus van 1,8 procent tot de sterkere stijgers in de AEX. De verfproducent realiseerde in het eerste kwartaal een flinke winstgroei, mede dankzij lagere kosten en gunstige wisselkoerseffecten.

Randstad werd ook 1,8 procent meer waard. De Amerikaanse branchegenoot Manpower wees bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers dinsdag op aanhoudend herstel van de Europese arbeidsmarkt. De AEX werd verder aangevoerd door Altice, ASML en Heineken, die tot 2,7 procent wonnen.

MidKap

Staalproducent ArcelorMittal viel uit de toon met een min van 1,5 procent. Volgens de World Steel Association is de wereldwijde staalproductie vorige maand met bijna 3 procent gekrompen.

In de MidKap steeg TomTom 4,2 procent. De kwartaalomzet van het navigatiebedrijf, dat in het eerste kwartaal een verlies leed, viel volgens analisten tegen. TomTom hield wel vast aan zijn eerder uitgesproken voorspellingen voor dit jaar.

Euro

Het Duitse softwareconcern SAP won 2,3 procent in Frankfurt dankzij een stevige omzetgroei in het eerste kwartaal. In Parijs klom L'Oréal 0,5 procent. De Franse cosmeticagigant zag de kwartaalomzet fors toenemen, gesteund door positieve wisselkoerseffecten.

De euro was 1,0766 dollar waard, tegen 1,0754 dollar bij sluiting van de Europese handel op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 56,44 dollar. Brent werd 1,1 procent goedkoper op 62,77 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen