ECO3 aug '15 11:44

Beurzen hoger ondanks koersval Athene

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen stonden maandagochtend overwegend in het groen.

EPA
EPA

In Griekenland ging de beurs echter hard onderuit na heropening van de markt. Op Beursplein 5 vielen de halfjaarcijfers van bierbrouwer Heineken in de smaak bij beleggers.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend 0,6 procent hoger op 497,98 punten. De MidKap klom 0,5 procent tot 732,12 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen tot 0,4 procent, Londen daalde 0,1 procent.

De beurs in Athene, die na vijf weken de deuren opende, maakte een koersval van bijna 19 procent. Dat is het grootste dagverlies ooit. De Griekse banken raakten zo'n 30 procent aan beurswaarde kwijt.

Effect

De Grieken kregen ook slecht economisch nieuws. Volgens onderzoeksbureau Markit kromp de activiteit in de Griekse industrie vorige maand tot het laagste niveau sinds het begin van de metingen in 1999. De Griekse crisis had echter geen zichtbaar effect op de industriële activiteit in de andere eurolanden, die opnieuw groei liet zien.

Heineken was de sterkste stijger in de AEX met een plus van 4,8 procent. De brouwer bracht in het eerste halfjaar meer bier aan de man en verwacht ook komende maanden meer bier te verkopen.

Misbruik

Verzekeraar Delta Lloyd zakte 0,5 procent. Financieel topman Emiel Roozen stapt op na een conflict met De Nederlandsche Bank (DNB) over misbruik van voorkennis over de aanpassing van de rekenrente.

In de MidKap prijkte postbezorger PostNL bovenaan met een winst van ruim 7 procent na beter dan verwachte kwartaalcijfers. Navigatiebedrijf TomTom won 3,8 procent. Nokia verkoopt zijn kaartendivisie HERE, een concurrent van TomTom, aan de Duitse autobouwers Audi, BMW en Daimler.

Winstgroei

In Frankfurt won Commerzbank ruim 2 procent. De tweede bank van Duitsland zag de kwartaalwinst flink stijgen. De Britse bank HSBC steeg 0,7 procent in Londen, na een sterker dan verwachte winstgroei.

De euro was 1,0976 dollar waard, tegen 1,1048 dollar bij het Europese slot op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,7 procent goedkoper op 46,38 dollar. De prijs van Brentolie zakte meer dan 2 procent tot 51,11 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen