ECO13 mrt '15 18:01Aangepast op 13 mrt '15 18:18

Overwegend lichte winsten op Europese beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenmarkten zijn vrijdag met overwegend bescheiden winsten het weekeinde ingegaan.

ANP
ANP

Na de sterke opmars van de afgelopen weken namen beleggers een adempauze, ook al wegens een gebrek aan nieuws dat de handel richting kon geven.

In Amsterdam sloot de toonaangevende AEX-index 0,2 procent hoger op 492,48 punten. De MidKap steeg 0,5 procent tot 751,49 punten. De hoofdgraadmeters in Frankfurt en Parijs gingen 0,9 en 0,5 procent omhoog. De FTSE in Londen viel uit de toon met een verlies van 0,3 procent. Dat kwam mede door koersdalingen van aan olie en grondstoffen gerelateerde fondsen, die relatief zwaar vertegenwoordigd zijn in de Londense hoofdindex.

Ook in de AEX stond de oliesector onder druk, waarbij Fugro de sterkste daler was. De bodemonderzoeker, die veel werkzaamheden verricht voor de olie- en gasindustrie, daalde 4,8 procent. SBM Offshore, dat opslag- en productieschepen levert aan oliemaatschappijen, werd 3,2 procent minder waard. Olieconcern Shell leverde 2,2 procent in. In Londen ging 1,8 procent van de koers van BP af en in Parijs verloor Total 2,5 procent.

Klépierre

De sterkste stijger bij de Amsterdamse hoofdfondsen was Klépierre. Het Franse vastgoedfonds, dat sinds de overname van Corio ook een notering heeft op het Damrak, steeg 2 procent. ASML won 1,8 procent. Een dag eerder leverde de chipmachinefabrikant nog 2,7 procent in na een winstwaarschuwing van de Amerikaanse chipmaker Intel, zijn belangrijkste klant.

In de MidKap stond internetbroker BinckBank bovenaan met een plus van 8 procent, na een positief analistenrapport over dochterbedrijf Alex. Navigatiebedrijf TomTom was de sterkste daler met een verlies van 2,3 procent. Bij de kleinere fondsen kreeg Beter Bed er ruim 5 procent bij na publicatie van de definitieve jaarresultaten. De beddenverkoper wist de nettowinst in 2014 ruimschoots te verdubbelen.

De euro was 1,0510 dollar waard, tegen 1,0602 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 3,9 procent tot 45,23 dollar. Brentolie werd 2,5 procent goedkoper en bracht per vat van 159 liter 55,65 dollar op.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen