ECO29 sep '15 19:01

PvdA en VVD: Delta en Eneco gewoon splitsen

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Het ziet ernaar uit dat de energiebedrijven Delta en Eneco alsnog moeten splitsen.

ANP
ANP

Ondanks felle protesten van de bedrijven willen de regeringspartijen VVD en PvdA vasthouden aan de in 2008 aangenomen wet waardoor energiebedrijven moeten worden opgesplitst in een publiek netwerkbedrijf en een commercieel leveringsbedrijf.

Delta en Eneco zijn de enige twee Nederlandse energiebedrijven die nog niet zijn opgesplitst. Nuon en Essent deden dat wel en werden overgenomen door respectievelijk het Zweedse Vattenfall en het Duitse RWE.

Oppositiepartijen SP, CDA en ChristenUnie vinden gedwongen splitsing onverstandig. De SP pleit ervoor om pas verder te gaan met splitsen als dat ook in andere Europese landen gebeurt. Ook het CDA wil dat. ,,Het is verkeerd dat minister Kamp dit doorzet'', vindt Agnes Mulder (CDA). De Tweede Kamer debatteert er woensdagavond over.

Werkgelegenheid

Volgens de bedrijven kost de splitsing banen en gaat die ook ten koste van het verduurzamen van de energievoorziening. Ook de Kamer maakt zich zorgen over de werkgelegenheid. Jan Vos (PvdA) wil dat onderzocht hebben. Maar hij ziet verder geen redenen ,,om het hele verhaal terug te draaien’’.

,,Als je een bedrijf hebt dat tien jaar lang verlies lijdt en je weet de koers niet bij te sturen dan ben je als manager, bestuurder verantwoordelijk. Ik vind dat die bestuurders moeten kijken hoe zij hebben gefunctioneerd de afgelopen jaren. Dat gewone werknemers nu de dupe dreigen te worden van het verkeerde beleid dat is gevoerd, dat vind ik heel ernstig’’, stelt Vos.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen