ECO10 mrt '15 16:11Aangepast op 10 mrt '15 17:10

Beurzen Europa leveren collectief in

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen stonden dinsdagmiddag collectief in de min.

ANP
ANP

Er was weinig nieuws voorhanden om de markt richting te geven. Beleggers bleven voorzichtig na de stevige winsten in de afgelopen weken.

De AEX-index in Amsterdam noteerde krap drie kwartier voor het slot 0,8 procent lager op 484,32 punten. De MidKap daalde 0,5 procent tot 737,91 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen leverden 0,7 tot 1,9 procent in.

Grootste daler in de AEX was het Egyptische kunstmestbedrijf OCI met een verlies van 4,3 procent. Sinds maandag is de bouwdivisie van het bedrijf afgesplitst. Ook staalconcern ArcelorMittal behoorde met een verlies van 2,4 procent tot de grootse verliezers. Fugro ging aan kop van de index met een plus van 1,7 procent. De bodemonderzoeker Fugro profiteerde van een adviesverhoging door KBC.

TKH

In de MidKap stond technologiebedrijf TKH bovenaan met een winst van 1,6 procent na goed ontvangen jaarcijfers. Op de lokale markt dikte Van Lanschot 0,4 procent aan. De bank zag de winst vorig jaar flink toenemen en ligt naar eigen zeggen op koers om zijn doelstellingen te behalen.

Credit Suisse maakte in Zürich een koerssprong van meer dan 8 procent. Beleggers reageerden enthousiast op het nieuws dat de topman van de Britse verzekeraar Prudential, Tidjane Thiam, overstapt naar de Zwitserse bank. Thiam volgt Brady Dougan, die sinds 2007 aan het roer staat bij Credit Suisse, per juni op. In Londen verloor Prudential ruim 2 procent.

RWE

RWE daalde in Frankfurt 2,9 procent. Het Duitse moederbedrijf van Essent zag zijn nettowinst in 2014 flink slinken door dalende energieprijzen en ongewoon zacht weer. Het aandeel Volkswagen leverde 0,5 procent in ondanks een recordverkoop van dochter Audi in het afgelopen jaar.

De euro zakte voor het eerst sinds de zomer van 2003 onder 1,08 dollar. De eenheidsmunt was 1,0713 waard, tegen 1,0851 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,7 procent tot 49,15 dollar. Brentolie werd 2,6 procent goedkoper op 57,01 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen