ECO2 nov '15 09:20Aangepast op 2 nov '15 10:12

PostNL lager op negatief Damrak

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Het aandeel van postbedrijf PostNL ging maandagochtend omlaag op het Damrak na publicatie van een tegenvallend kwartaalbericht.

ANP
ANP

De Europese beursgraadmeters lieten op de eerste handelsdag van november ook overwegend verliezen zien. Beleggers namen wat gas terug na de sterke beursmaand oktober.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de vroege handel 0,3 procent lager op 460,80 punten. De MidKap verloor 0,6 procent tot 693,17 punten. De beurzen in Londen en Parijs daalden 0,4 en 0,2 procent. De DAX-index in Frankfurt noteerde vlak.

PostNL daalde 4 procent en stond onderaan de MidKap. De aanhoudende krimp van de postmarkt en stijgende loonkosten van pakketbezorgers drukten de resultaten van het postbedrijf. De nettowinst ging wel met 6 miljoen euro omhoog, naar 18 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat, waar PostNL zijn eigen verwachtingen op baseert, zakte daarentegen met circa een kwart.

Heineken

Grootste verliezers in de AEX was bierbrouwer Heineken met een min van 0,8 procent. Sterkste winnaar was digitaal beveiliger Gemalto met een winst van 2,2 procent.

In Dublin zakte Ryanair 1,2 procent, ondanks een verdere verscherping van de winstverwachting. De prijsvechter heeft naar eigen zeggen een ijzersterke zomer achter de rug. Topman Michael O'Leary waarschuwde wel voor een mogelijke prijsoorlog in 2016. Concurrent easyJet verloor bijna 3 procent.

Euro

Commerzbank werd in Frankfurt 4 procent meer waard. De op een na grootste bank van Duitsland boekte meer winst in het derde kwartaal en keert voor het eerst sinds 2007 weer dividend uit. Bestuursvoorzitter Martin Blessing, waarvan zondag bekendgemaakt werd dat hij zijn contract niet verlengd, is tevreden over de prestaties.

In Londen daalde HSBC ruim 1 procent. De grootste bank van Europa hoefde minder geld opzij te zetten voor boetes en andere juridische zaken en zag de kwartaalwinst sterker stijgen dan analisten hadden verwacht.

De euro stond op 1,1030 dollar, tegen 1,1024 dollar bij het Europese slot op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,3 procent tot 46,01 dollar. Brentolie werd 0,9 procent goedkoper en kostte 49,12 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen