ECO5 jan '15 11:50

Beurzen zoeken naar richting

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenhandel kende maandagmiddag een schommelend verloop.

ANP
ANP

De zorgen over de aanstaande Griekse verkiezingen hielden de markt in de greep. Ook werd gewacht op meer macro-economisch nieuws later in de week.

,,De eerste paar handelsdagen van het jaar zijn doorgaans positief door de instroom van nieuw kapitaal. De markt is echter wat nerveus vanwege de berichten dat Duitsland geen problemen heeft met een mogelijk Grieks vertrek uit de eurozone. De vrees voor een Griekse exit drukt ook op de euro. Daarnaast houden de oliebedrijven last van de dalende olieprijzen", aldus handelaar Cees Smit van Today's Beheer.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,3 procent lager op 421,12 punten. De MidKap klom 0,3 procent tot 638,84 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs gingen 0,4 tot 0,7 procent achteruit.

SBM Offshore

Grootste daler in de AEX was dienstverlener aan de oliesector SBM Offshore met een verlies van 2,7 procent. Olieconcern Shell volgde met een min van 1,8 procent. De uitgevers Reed Elsevier en Wolters Kluwer gingen aan kop met winsten van ruim 1 procent.

In de MidKap sloot Imtech de rij met een min van 4 procent. De technisch dienstverlener heeft een claim ontvangen van 131 miljoen euro van de Poolse bouwer van voetbalstadions PBG. De Polen beschuldigen Imtech van wanprestatie bij de bouw van het Nationale Stadion in Warschau.

Club Med

Club Med zakte in Parijs meer dan 2 procent. De Franse uitbater van vakantieparken zal naar verwachting het bod accepteren van het consortium onder leiding van de Chinese miljardair Guo Guangchang, nadat de Italiaanse zakenman Andrea Bonomi afgelopen vrijdag zijn bod weigerde te verhogen.

De euro was 1,1915 dollar waard, tegen 1,2015 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. In de vroege ochtendhandel bereikte de eenheidsmunt op 1,1864 dollar het laagste niveau sinds maart 2006.

Ook de olieprijzen gingen verder omlaag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,8 procent minder op 51,74 dollar. Brentolie werd 1,9 procent goedkoper op 55,35 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen