ECO20 apr '15 17:56

Stevige winsten voor Europese beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen zijn maandag met duidelijke winsten de handel uitgegaan.

ANP
ANP

Daarmee is de kop eraf wat betreft de eerste echte drukke week van het kwartaalcijferseizoen. Beleggers reageerden onder meer positief op de nieuwe stimuleringsmaatregelen van de Chinese centrale bank.

De AEX-index in Amsterdam sloot 1,2 procent hoger op 500,73 punten. De MidKap klom 1,2 procent, tot 777,89 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 1,7 procent.

Op Beursplein 5 was KPN de grote winnaar in de AEX met een plus van 3,1 procent. Het telecomconcern verkoopt zijn Belgische dochteronderneming Base aan branchegenoot Telenet (plus 5,7 procent) voor ruim 1,3 miljard euro. Met de verkoop van Base heeft KPN al zijn buitenlandse activiteiten afgestoten.

Dalers

ING Groep (plus 2,6 procent) en Philips (plus 2,3 procent) completeerden de top 3. Tankopslagbedrijf Vopak, verzekeraar Aegon en kabelbedrijf Altice waren de enige dalers onder de Amsterdamse hoofdfondsen met minnen tussen 0,3 en 1 procent.

Industrieel toeleverancier Aalberts Industries won 1,9 procent in de AEX na een positief kwartaalbericht.

MidKap

In Brussel ging telecombedrijf Mobistar ruim 11 procent onderuit. Telenet hoeft door de overname van Base geen gebruik meer te maken van het netwerk van zijn concurrent Mobistar.

In de MidKap klom bodemonderzoeker Fugro 2,8 procent. Grootaandeelhouder Boskalis (plus 1,7 procent) wil dat de rechter opnieuw kijkt naar een omstreden beschermingsconstructie van Fugro. Volgens Rabobank onderstreept deze stap van Boskalis zijn intentie om Fugro in te lijven.

Euro

In Frankfurt won Deutsche Bank 1,9 procent. De grootste bank van Duitsland overweegt volgens zakenkrant The Wall Street Journal onder meer zijn consumentenbank Postbank af te stoten.

De euro was 1,0754 dollar waard, tegen 1,0785 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,7 procent meer op 56,70 dollar. Brentolie steeg 0,4 procent in prijs en werd verhandeld op 63,68 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen