ECO21 aug '15 17:53

Europese beurzen gaan weer hard onderuit

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn vrijdag voor de derde achtereenvolgende dag met grote verliezen gesloten.

ANP
ANP

Tegenvallende berichten uit China voedden de vrees voor de verdere achteruitgang van de Chinese economie, met alle negatieve gevolgen voor de rest van de wereldeconomie. Behalve aandelenkoersen gingen ook grondstoffenprijzen weer fors omlaag.

In Amsterdam sloot de AEX-index met een verlies van 3,6 procent op 442,87 punten. De hoofdgraadmeter aan het Damrak leverde voor de derde dag op rij minstens 2 procent in en staat nu op het laagste niveau sinds medio januari.

De MidKap zakte vrijdag 1,8 procent naar 653,59 punten. In Frankfurt, Londen en Parijs gingen de hoofdgraadmeters 2,8 tot 3,2 procent omlaag. Madrid en Milaan verloren bijna 3 procent.

Vopak

In de geheel roodgekleurde AEX bungelde Vopak onderaan met een koersverlies van 15 procent. Het tankopslagbedrijf toonde zich bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers voorzichtig over de vooruitzichten in Azië, vooral vanwege de verzwakking van de Chinese economische groei.

Tekenen van die afkoeling waren voorbeurs zichtbaar in cijfers die wijzen op een verdere krimp van de industriële activiteit in 's werelds op een na grootste economie. De zorgen over China hebben al sinds de verrassende devaluatie van de Chinese munt, vorige week, vat op de markt. Die stap werd alom opgevat als signaal dat de Chinese overheid zich zorgen maakt over de eigen economie.

BAM

Bouwbedrijf BAM was met een plus van 3 procent een van de weinige winnaars aan het Damrak. Beleggers genoten nog na van de meevallende cijfers die BAM donderdag al presenteerde. Branchegenoot Heijmans kreeg opnieuw een stevige tik en verloor 20 procent van zijn beurswaarde. Heijmans werd deze week al 40 procent minder waard.

De zorgen over de Chinese economie zetten ook druk op de grondstoffenmarkten, waar de olieprijs voor de achtste achtereenvolgende week omlaag ging. Dat is de langste negatieve reeks sinds 1986. Ook koper, aluminium, zink, lood en nikkel werden weer goedkoper.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 2,5 procent tot 40,27 dollar. Brentolie werd 2,8 procent goedkoper en kostte 45,35 dollar per vat. De euro werd voor 1,1350 dollar verhandeld, tegen 1,1199 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen