ECO13 mrt '15 07:41

TenneT keert meer uit aan Staat

Auteur: ANP Nieuws

ARNHEM (ANP) - Hoogspanningsnetbeheerder TenneT kan flink meer geld uitkeren aan de Nederlandse staat.

ANP
ANP

Verbeterde resultaten, grotendeels te danken aan TenneTs activiteiten in Duitsland, zorgen ervoor dat het dividend opgeschroefd kan worden.

TenneT keert over 2014 een recordbedrag van 116,5 miljoen euro uit aan de Staat, maakte de netbeheerder vrijdag bekend. Over het voorgaande jaar werd nog 98 miljoen betaald. Sinds TenneT in 1998 is opgericht, is al bijna 600 miljoen euro naar de staatskas gegaan.

De onderneming in staatshanden wist haar winst vorig jaar met 17 procent uit te breiden, tot 418 miljoen euro. De omzet groeide van 2,2 naar 2,3 miljard euro. TenneT zet zwaar in op Duitsland, waar het nutsbedrijf sinds 2009 actief is en waar het inmiddels het meeste verdient.

Investeringen

De operationele winst bij de oosterburen steeg vorig jaar met 29 procent tot 564 miljoen, terwijl het bedrijfsresultaat in Nederland juist met bijna 17 procent terugliep tot 124 miljoen euro.

TenneT investeerde opnieuw flink in het onderhoud en verbeteren van de netten in beide landen. Bij elkaar gaat het om 2,3 miljard euro. De komende tien jaar staan nog investeringen voor in totaal 20 miljard euro op de planning.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen