ECO7 jan '15 11:44

Beurzen hopen op steun ECB

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen stonden woensdagmiddag eensgezind in de plus.

ANP
ANP

Beleggers hopen dat de inflatiecijfers van de eurozone zullen leiden tot meer steunmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB). Ook zorgden beter dan verwachte Duitse winkelverkopen en werkloosheidscijfers voor enig optimisme.

,,De beurzen reageren positief op de inflatiecijfers. Alles wat op een nieuw steunprogramma van de ECB wijst valt goed bij beleggers. De eurozone laat nog altijd een gemengd beeld zien. In Italië staat de werkloosheid op een recordniveau, terwijl die in Duitsland is gezakt naar het laagste niveau ooit. Alles draait dan ook om de hamvraag of Noord-Europa bereid is de gaten in Zuid-Europa te vullen", aldus Erwin Blok, partner bij Ambassador Investments.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 1,2 procent hoger op 413,31 punten. De MidKap won 1,3 procent tot 635,60 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tot 1 procent.

Prijspeil

Op macro-economisch vlak bleek dat het prijspeil in de eurozone in december voor het eerst in ruim vijf jaar is gedaald. De negatieve inflatie voedt de vrees voor deflatie, een langere periode met prijsdalingen die een rem kunnen zetten op het herstel van de economie.

Grootste stijger in de AEX was pakketvervoerder TNT met een winst van 3,6 procent. Speciaalchemiebedrijf DSM en baggeraar Boskalis hadden te kampen met adviesverlagingen en stonden onderaan met minnen van rond 1,7 procent.

Euro

Sainsbury daalde in Londen 0,6 procent en leverde daarmee een eerdere winst weer in. De Britse supermarktketen heeft in het afgelopen kwartaal de verkoop bij winkels die langer dan een jaar geopend zijn verder zien dalen.

De euro was 1,1842 dollar waard, tegen 1,1935 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,7 procent tot 48,25 dollar. Brentolie stabiliseerde op 51,10 dollar per vat. Eerder op de dag zakte de prijs van Brentolie nog voor het eerst sinds april 2009 onder de 50 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen