ECO30 apr '15 09:19Aangepast op 30 apr '15 09:56

AEX opent lager na cijferregen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs is donderdag lager geopend.

ANP
ANP

De andere Europese beurzen lieten ook verliezen zien. Aangezien de meeste Europese beurzen vrijdag gesloten zijn vanwege de Dag van de Arbeid, werd de markt op de laatste handelsdag van de week overspoeld door bedrijfsresultaten.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,6 procent lager op 486,42 punten. De MidKap daalde 1 procent tot 748,19 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs daalden tot 0,7 procent.

Telecomconcern KPN ging aan kop in de AEX met een winst van 1 procent. Volgens topman Eelco Blok zette de verbetering die in de tweede helft van vorig jaar zichtbaar werd, in het eerste kwartaal door. Zwaargewicht Shell won 0,7 procent. De olieproducent zag zijn winst in het eerste kwartaal minder sterk dalen dan analisten hadden gevreesd.

Randstad

Randstad was de grote verliezer onder de Amsterdamse hoofdfondsen met een min van 4 procent. De uitzender zag de kwartaalomzet verder groeien, maar het tempo waarin de opbrengsten stegen zwakte wel af. Concurrent USG People, die ook zijn boeken opende, zakte bijna 5 procent in de MidKap.

In Londen verloor Royal Bank of Scotland (RBS) meer dan 2 procent na een groter dan verwacht kwartaalverlies. De Franse bank BNP Paribas leverde in Parijs 2,6 procent in na publicatie van de kwartaalcijfers. In Frankfurt daalde BASF 0,4 procent. Het Duitse chemieconcern zag de kwartaalwinst afnemen.

Alcatel-Lucent

Alcatel-Lucent ging ruim 6 procent onderuit. De op één na grootste aandeelhouder van de Franse maker van telecomapparatuur heeft kritiek geuit op het overnamebod, dat onlangs werd uitgebracht door de Finse branchegenoot Nokia. Nokia, dat met een kwartaalbericht kwam, zakte in Helsinki 10,6 procent.

De euro was 1,1151 dollar waard, tegen 1,1146 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 58,70 dollar. Een vat Brentolie werd voor 0,3 procent minder verhandeld op 65,66 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen