ECO17 aug '15 15:59Aangepast op 17 aug '15 16:58

Beurzen Europa collectief in het rood

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenmarkten koersten maandagmiddag, in een relatief tamme handelssessie, collectief in het rood.

ANP
ANP

Dat was mede te wijten aan een tegenvallend cijfer over de industrie rond New York. Op het Damrak was stamcelbank Esperite de positieve uitschieter na het verwerven van een internationaal patent.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde minder dan een uur voor het slot 0,1 procent lager op 473,41 punten. De MidKap verloor 0,2 procent tot 683,20 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen gingen tot 0,8 procent achteruit, terwijl de CAC 40 in Parijs 0,3 procent steeg.

De industriële bedrijvigheid in de economisch belangrijke staat New York is in augustus flink gekrompen. De zogeheten Empire State-index van de Federal Reserve Bank of New York, die de bedrijvigheid weerspiegelt, zakte naar min 14,92 van plus 3,86 in juli. Daarmee belandde de barometer op het laagste niveau sinds april 2009.

AkzoNobel

Koploper in de AEX was verf- en chemieconcern AkzoNobel met een winst van 0,9 procent. Kabelaar Altice en verzekeraar NN sloten de rij met een verlies van 1,5 procent voor beide.

Bij de kleiner fondsen viel de winst van Esperite (plus 34 procent) op. De stamcelbank heeft de rechten verworven over een internationaal patent op het gebied van eiwitcomplexen die gebruikt kunnen worden in de immunologie.

In de MidKap ging bouwbedrijf BAM aan kop met een plus van 2,9 procent. Hekkensluiter was apothekersbedrijf Fagron met een min van 3,6 procent. Analisten van Jefferies verlaagden het koersdoel van de toeleveranciers van apotheken.

Alstom

Alstom dikte in Parijs ruim 7 procent aan. Brussel zal naar verwachting akkoord gaan met de overname van de energieactiviteiten van het Franse industrieconcern door het Amerikaanse General Electric. Vliegtuigmaker Airbus steeg 0,4 procent na een definitieve order van de Indiase luchtvaartmaatschappij IndiGo voor 250 toestellen van het type Airbus A320neo. Ook kreeg het bedrijf een order uit China ter waarde van 3,6 miljard dollar.

De euro was 1,1091 dollar waard, tegen 1,1111 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,9 procent naar 42,14 dollar. Brentolie werd een fractie duurder op 49,20 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen