ECO5 nov '15 12:12

Gemengd beeld op Europese beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen lieten donderdagmiddag een gemengd beeld zien.

ANP
ANP

Koersverliezen onder de zwaarwegende grondstofbedrijven hielden de beursgraadmeters in Amsterdam en Londen in toom. Op de Zwitserse markt ging uitzender Adecco in de uitverkoop na een onverwacht kwartaalverlies.

,,De aandelenbeurzen houden zich sterk, ondanks dat een rentestap in de VS steeds dichterbij lijkt te komen. Als het Amerikaanse banenrapport, dat vrijdag naar buiten komt, geen rare verrassingen laat zien kunnen we ervan uitgaan dat Fed-voorzitter Yellen de rente in december gaat verhogen", aldus beleggingsspecialist Tycho Schaaf van onlinebroker Lynx.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,2 procent hoger op 469,90 punten. De MidKap daalde 0,8 procent tot 692,24 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen tot 1 procent. Londen zakte 0,6 procent.

Kwartaalverlies

Adecco kelderde bijna 9 procent in Zürich. 's Werelds grootste uitzendconcern schreef honderden miljoenen euro's af op bedrijfsonderdelen en leed een kwartaalverlies van ruim een half miljard euro. Concurrent Randstad verloor 1,5 procent in de AEX.

Staalproducent ArcelorMittal en olieconcern Shell behoorden tot de sterkste dalers in de AEX met minnen van 3 en 2,3 procent. Philips klom 2 procent. Verscheidene investeringsmaatschappijen hebben naar verluidt interesse in de verlichtingstak van het elektronicaconcern.

Handelsbericht

In de MidKap raakte bouwbedrijf BAM 5,7 procent aan waarde kwijt na een tegenvallend handelsbericht. Kendrion ging 8,5 procent onderuit. Volgens de producent van elektromagnetische componenten is er sprake van meer onzekerheid in de autosector door het schandaal bij Volkswagen. De Duitse autobouwer is een belangrijke klant van het bedrijf.

In Parijs klom Société Générale ruim 5 procent. De op één na grootste bank van Frankrijk voerde zijn kwartaalwinst met ruim een kwart op. Concurrent Crédit Agricole, die ook met cijfers kwam, verloor meer dan 8 procent.

De euro bleef ongewijzigd op 1,0859 dollar. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg een fractie tot 46,34 dollar. Een vat Brentolie kostte 0,2 procent meer op 48,68 dollar.

Gerelateerde artikelen