ECO9 apr '15 09:26Aangepast op 9 apr '15 10:00

AEX opent in de plus

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse effectenbeurs is donderdagochtend in de plus geopend, in navolging van de hogere slotstanden op Wall Street.

ANP
ANP

Ook de andere Europese aandelenmarkten begonnen met winst in een poging wat terrein terug te winnen na de verliesbeurt van een dag eerder. Op Beursplein 5 werden de omzetcijfers van Fagron positief ontvangen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste handelsuur 0,6 procent hoger op 500,13 punten. De MidKap klom 0,7 procent tot 770,96 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stegen tot 0,6 procent.

Grootste stijger in de AEX was chipmachinemaker ASML met een winst van 1,8 procent. Uitzender Randstad klom 1,6 procent na een adviesverhoging door Bank of America Merrill Lynch. Staalconcern ArcelorMittal sloot de rij met een verlies van meer dan 1 procent.

Fagron

In de MidKap ging Fagron, het voormalige Arseus, aan kop met een plus van 4,1 procent. De toeleverancier aan apotheken zag de omzet in het eerste kwartaal met bijna 30 procent stijgen. Ook handhaafde het bedrijf de verwachtingen voor het gehele jaar. Volgens analisten van KBC waren de cijfers iets beter dan verwacht.

In Parijs won Vivendi 3 procent. Het Franse mediaconcern gaat een extra dividend uitkeren. Ook overweegt Vivendi verdere uitbetalingen aan beleggers. De onderneming komt daarmee tegemoet aan de eisen van de activistische belegger Peter Schoenfeld.

Euro

Lafarge klom 1,6 procent. De Franse cementreus en zijn Zwitserse fusiepartner Holcim (plus 0,6 procent) zijn akkoord over de benoeming van Eric Olsen als topman van het fusiebedrijf. Olsen is vicepresident van Lafarge. De bedrijven moesten op zoek naar een nieuwe kandidaat nadat aandeelhouders van Holcim niet akkoord gingen met de benoeming van bestuursvoorzitter Bruno Lafont van Lafarge als hoofd van het fusiebedrijf.

De euro was 1,0746 dollar waard, tegen 1,0800 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,6 procent duurder en kostte 51,20 dollar. Brentolie klom 1,5 procent in prijs en werd verhandeld op 56,40 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen