ECO3 jun '15 11:45

Beurzen wachten op ECB-besluit

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese effectenbeurzen lieten woensdagmiddag overwegend kleine winsten zien, na een wisselvallige ochtendsessie.

ANP
ANP

Beleggers namen geen grote posities meer in voorafgaand aan het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Ook hield men de verdere ontwikkelingen rond de Griekse schuldenkwestie scherp in de gaten.

,,De markt zit gevangen in het politieke spel rond Griekenland en beleggers zijn er niet helemaal gerust op hoe dat gaat aflopen. Waarschijnlijk weten we vrijdag meer, want dan moet Griekenland een nieuwe aflossingsbetaling doen aan het IMF. Verder is men benieuwd wat ECB-president Mario Draghi gaat zeggen over het inkoopprogramma, nu de inflatie in de eurozone weer wat is toegenomen", aldus Erwin Blok, partner bij Ambassador Investments.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het begin van de middag 0,4 procent hoger op 488,38 punten. De MidKap klom een fractie tot 752,63 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stonden 0,1 tot 0,5 procent in de plus.

Ahold

Op macro-economisch vlak bleek dat de winkelverkopen in de eurozone in april iets sterker zijn toegenomen dan verwacht. De werkloosheid in het eurogebied viel in dezelfde maand iets lager uit op 11,1 procent.

Ahold ging aan kop in de AEX met een winst van 3,8 procent. Persbureau Bloomberg meldde dat de supermarktbedrijven Ahold en Delhaize hun fusiegesprekken nog deze maand hopen af te ronden. Ahold en Delhaize maakten vorige maand bekend dat zij in gesprek zijn over een krachtenbundeling. Delhaize klom in Brussel ruim 6 procent.

Grootste daler onder de hoofdfondsen op het Damrak was kabelbedrijf Altice met een min van 3,8 procent. De MidKap werd aangevoerd door navigatiebedrijf TomTom met een plus van 2,5 procent. Biotechnologiebedrijf Galapagos sloot de rij met een verlies van ruim 2 procent.

Euro

In Londen leverde Dixons Carphone een eerdere winst weer in en daalde 1,4 procent. De verkoper van elektronica en mobiele telefoons verhoogde zijn winstverwachting, na beter dan verwachte kwartaalcijfers.

De euro noteerde op 1,1121 dollar, tegen 1,1135 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte ruim 2 procent tot 59,97 dollar. Brentolie werd ook meer dan 2 procent goedkoper, op 64,03 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen