ECO25 sep '15 07:50

'Fraude treft Nederlandse graanhandelaar'

Auteur: ANP Nieuws

SINGAPORE (ANP) - De Nederlandse graanhandelaar Nidera, in handen van een Chinees staatsbedrijf, heeft een significant verlies geleden op de handel in biobrandstoffen.

ANP
ANP

Dat zei topman Ton van der Laan tegen persbureau Bloomberg. De oorzaak: een frauderende handelaar.

Sinds de affaire is Nidera uit de biobrandstofhandel gestapt, terwijl alle handel die met de verliezen te maken had is gesloten. Van der Laan wilde geen concrete cijfers kwijt, maar sprak van ,,een significant verlies''. De acties van de handelaar duurden waarschijnlijk enige tijd en werden eerder dit jaar ontdekt.

Nidera heeft aangifte gedaan bij de Nederlandse politie omdat de handelaar die bij de frauduleuze acties was betrokken niet mee wilde werken. Hij is enige tijd terug ontslagen.

Cofco

Het Chinese Cofco kreeg vorig jaar een meerderheidsbelang in Nidera van 51 procent. De rest van de onderneming, opgericht in 1920, is in handen van de oprichtersfamilies.

Grondstoffenhandelaars worden wel vaker geraakt door frauderende handelaren. Een van de meest beruchte gevallen betreft een belangrijke koperhandelaar van het Japanse Sumitomo in 1996, die 2,6 miljard dollar aan handelsverlies wist te verbergen voor zijn bazen. In 1999 zorgde een handelaar in soja voor grote verliezen bij Andre & Cie waardoor het concern, destijds een van de grootste graanhandelaren ter wereld, in 2001 omviel.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen