ECO4 nov '15 15:53Aangepast op 4 nov '15 17:24

Europese beurzen overwegend op winst

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen stonden woensdagmiddag overwegend op winst.

ANP
ANP

Cijfers van onderzoeksbureau Markit wijzen erop dat de economische groei in de eurozone in het vierde kwartaal aanhoudt. De verdieping van het emissieschandaal rond Volkswagen zette de koersen van autobouwers onder druk.

In Amsterdam stond de toonaangevende AEX-index zo'n uur voor het slot 1 procent hoger op 471,26 punten. De MidKap kreeg er 0,7 procent bij en kwam op 700,03 punten. De hoofdgraadmeters in Londen en Parijs stegen 0,9 en 0,8 procent, die in Frankfurt viel uit de toon met een daling van 0,4 procent.

Bij hoofdfondsen in Amsterdam was ING de sterkste stijger met een winst van 2,9 procent. De bank zag de winst afgelopen kwartaal toenemen dankzij aanhoudend economische herstel. De cijfers van verzekeringsdochter NN (Nationale-Nederlanden) werden beloond met een koerswinst van 1,8 procent.

Volkswagen

Informatieleverancier Wolters Kluwer hield vast aan zijn verwachtingen voor dit jaar en steeg 2,6 procent in waarde. Nieuwe toekomstplannen van DSM werden bepaald niet met gejuich ontvangen Het speciaalchemiebedrijf was met een min van 3,5 procent de sterkste daler in de AEX.

Volkswagen maakte dinsdagavond bekend dat nog eens 800.000 auto's rare uitslagen laten zien bij emissieproeven dan tot dusver bekend was. Het gaat nu niet meer alleen om diesels, maar ook om wagens met benzinemotoren. Het bedrijf voorziet een extra miljardenstrop.

Euro

Het aangeslagen autoconcern leverde in Frankfurt 7,4 procent aan beurswaarde in. De eveneens Duitse concurrenten BMW en Daimler verloren 0,6 en 1,8 procent. In Parijs ging de koers van PSA Peugeot-Citroën 1 procent omlaag, terwijl Fiat Chrysler in Milaan 1,9 procent verloor.

De euro was 1,0865 dollar waard, tegen 1,0952 dollar bij het Europese slot op dinsdag. Amerikaanse olie werd 1,5 procent goedkoper en bracht per vat van 159 liter 47,16 dollar op. De prijs van Brentolie zakte 1,6 procent tot 49,70 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen