ECO25 mei '15 15:53

Stille beursdag in Amsterdam

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam stond maandagmiddag licht in het rood.

ANP
ANP

Er werd weinig gehandeld op de financiële markten aangezien veel bedrijven en Europese beurzen dicht zijn voor tweede pinksterdag. Ook Wall Street is maandag gesloten vanwege Memorial Day.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de middaghandel 0,3 procent lager op 500,19 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 754,69 punten. De beurs in Parijs zakte 0,7 procent. In Madrid verloor de hoofdindex 2,4 procent, na de magere overwinning van de Spaanse Volkspartij (PP) van premier Mariano Rajoy bij de regionale verkiezingen op zondag. De markten in Frankfurt, Londen, Zürich, Wenen, Kopenhagen en Oslo waren gesloten.

De beurs in Athene leverde 2,6 procent in. Beleggers wachten nog altijd op duidelijkheid over de financiële toekomst van Griekenland. De Griekse regering waarschuwde dit weekeinde nogmaals volgende maand niet aan haar verplichtingen te kunnen voldoen, als er geen nieuwe noodleningen komen.

Altice omhoog

Kabelbedrijf Altice won 0,5 procent in de AEX, na mediaberichten dat het bedrijf zich heeft gemengd in een overnamestrijd rond het Amerikaanse Time Warner Cable. Het aandeel van verzekeraar Delta Lloyd (min 4,1 procent) noteerde ex-dividend. Staalconcern ArcelorMittal was de sterkste stijger met een plus van 0,6 procent.

Pharming steeg bijna 7 procent. Het biotechnologiebedrijf heeft een overeenkomst getekend met het Colombiaanse Cytobioteck voor de distributie van Ruconest in Colombia en Venezuela.

Fiat Chrysler verliest

In Milaan zakte Fiat Chrysler ruim 3 procent. Sergio Marchionne, de topman van het Amerikaans-Italiaanse autobedrijf, heeft zijn collega bij General Motors (GM) in maart benaderd met het voorstel om hun autobedrijven te laten fuseren. Volgens The New York Times heeft GM-topvrouw Mary Barra het verzoek resoluut afgewezen.

De euro stond onder druk door de hernieuwde zorgen over de Griekse staatsfinanciën. De eenheidsmunt was 1,0979 dollar waard, tegen 1,1026 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 59,44 dollar. Brentolie werd 0,1 procent duurder op 65,45 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen