ECO22 apr '15 07:55Aangepast op 22 apr '15 08:43

'Kleine openingswinst voor AEX'

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De effectenbeurs in Amsterdam opent woensdag waarschijnlijk met een kleine winst.

ANP
ANP

Ook de andere Europese aandelenmarkten zullen licht hoger beginnen. De aandacht blijft uitgaan naar de kwartaalresultaten van de bedrijven.

,,Het ziet ernaar uit dat de Europese beurzen verder omhoog zullen gaan, na de koerswinsten op de grote Aziatische markten, waar men hoopt op verdere stimuleringsmaatregelen in China. Verder staan er veel kwartaalcijfers van toonaangevende Europese en Amerikaanse ondernemingen op het programma, die uiteindelijk de stemming zullen gaan bepalen", aldus marktanalist Martijn Weller van IG Nederland.

Op Beursplein 5 opende Vopak de boeken. Het tankopslagbedrijf boekte in het eerste kwartaal een flink hogere winst. Vopak profiteerde onder meer van een sterkere vraag vanuit de oliemarkt en van gunstige valuta-effecten. Het bedrijf handhaafde de verwachting dat het bedrijfsresultaat over heel 2015 hoger uitvalt dan 768 miljoen euro.

Reed Elsevier

Ook informatieleverancier Reed Elsevier en bierbrouwer Heineken gaven een update over het eerste kwartaal. Beide AEX-fondsen hielden daarbij vast aan de verwachtingen voor 2015.

ASML staat eveneens in de belangstelling. De chipmachinefabrikant heeft met één van zijn belangrijkste Amerikaanse klanten een overeenkomst getekend voor de levering van minstens vijftien EUV-machines. De naam van de klant en financiële details werden niet gegeven. De betreffende machines hebben een catalogusprijs van circa 100 miljoen euro per stuk.

Telegraaf Media Groep

Telegraaf Media Groep (TMG) liet weten dat het bedrijfsresultaat in het eerste kwartaal is gestabiliseerd. Door de verdere terugloop van de advertentieverkoop nam de omzet wel verder af. Het moederbedrijf van onder meer dagblad De Telegraaf en Sky Radio bracht de kosten met ruim 6 procent terug.

Dinsdag na de slotbel kwamen thee-, specerijen- en notenhandelaar Amsterdam Commodities (Acomo) en Batenburg Techniek met hun kwartaalberichten. Acomo heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een hogere omzet en nettowinst behaald, terwijl Batenburg Techniek de omzet en het bedrijfsresultaat zag dalen.

Verre Oosten

De belangrijkste beurzen in het Verre Oosten lieten woensdag overwegend winsten zien. De Nikkei in Tokio steeg 1,1 procent hoger en eindigde voor het eerst in vijftien jaar hoger dan 20.000 punten. De Shanghai Composite tikte een nieuw zevenjarig hoogtepunt aan door speculatie op meer stimuleringsmaatregelen in China.

De beurzen in New York sloten dinsdag gemengd na een stroom aan bedrijfscijfers. De Dow-Jonesindex eindigde 0,5 procent lager op 17.949,59 punten. De brede S&P 500 zakte 0,2 procent naar 2097,29 punten, maar de technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,4 procent tot 5014,10 punten.

Europa

De meeste Europese aandelenbeurzen gingen eerder op de dag met winst de handel uit. De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,6 procent in de plus op 503,81 punten. De MidKap steeg 0,4 procent naar 780,90 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen gingen tot 0,4 procent vooruit.

De euro noteerde woensdag voor aanvang van de aandelenhandel op 1,0736 dollar, tegen 1,0766 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,4 procent tot 55,81 dollar. Brentolie werd 1 procent goedkoper op 61,44 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen