ECO3 nov '15 11:56

Rake klappen voor PostNL op Damrak

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Postbezorger PostNL kreeg dinsdagmiddag rake klappen op het Damrak na bekendmaking van een strategische update.

ANP
ANP

In Frankfurt zat Volkswagen in het verdomhoekje na uitbreiding van het uitstootschandaal. De Europese beurzen lieten een gemengd beeld zien na de winsten op maandag.

,,Het is een kalme beursdag. Er zal naar verwachting ook niet veel gebeuren aangezien er weinig richtinggevende cijfers op de agenda staan", aldus beleggingsspecialist Tycho Schaaf van onlinebroker Lynx. Volgens de marktkenner kijkt iedereen uit naar het Amerikaanse banenrapport op vrijdag, dat een belangrijke indicator vormt voor het rentebeleid van de Fed.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,2 procent hoger op 465,46 punten. De MidKap daalde 0,4 procent tot 697,87 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,3 procent.

Meer besparen

PostNL kelderde 17 procent in de MidKap. Het postbedrijf gaat de komende jaren meer besparen om de aanhoudende krimp van de postmarkt te bestrijden. In de komende twee jaar worden echter niet meer banen geschrapt. Analisten spraken van ,,magere'' vooruitzichten van het bedrijf.

In de AEX won speciaalchemiebedrijf DSM 2 procent na beter dan verwachte kwartaalcijfers. Shell klom ruim 1 procent. Het olieconcern verwacht dat de olieprijzen voorlopig laag zullen blijven en gaat de kosten verder verlagen. Na de afronding van de overname van het Britse gasbedrijf BG wil Shell ook voor miljarden aan activiteiten verkopen.

Standard Chartered

In Londen verloor Standard Chartered bijna 9 procent. De Britse bank schrapt 15.000 banen en wil miljarden ophalen door aandelen uit te geven. De Zwitserse concurrent UBS, die ook met cijfers kwam, daalde in Zürich bijna 5 procent.

In Frankfurt zakte Volkswagen ruim 3 procent. Volgens de Amerikaanse milieudienst is de software waarmee gefraudeerd kan worden met uitstootwaarden ook geïnstalleerd in luxeauto's van de Volkswagen-dochters Porsche en Audi.

De euro was 1,0985 dollar waard, tegen 1,1023 dollar bij het Europese slot op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,9 procent tot 46,56 dollar. Brentolie werd ook 0,9 procent goedkoper en kostte 49,22 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen