ECO16 apr '15 09:32Aangepast op 16 apr '15 09:55

Unilever stuwt AEX

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De effectenbeurs in Amsterdam is donderdag licht hoger begonnen.

ANP
ANP

De andere Europese aandelenmarkten openden echter in mineur. Op het Damrak werd het kwartaalbericht van zwaargewicht Unilever positief ontvangen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste uur van de handel 0,1 procent hoger op 507,82 punten. De MidKap daalde 0,6 procent tot 785,67 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tot 0,8 procent.

Unilever stond met een winst van ruim 3 procent bovenaan de hoofdindex. De producent van voedings- en verzorgingsmiddelen zag zijn omzet vorig kwartaal flink groeien. Het concern profiteerde onder meer van de goedkopere euro. Volgens topman Paul Polman ziet Unilever in zijn markten de 'wind in de rug' toenemen.

SABMiller

Supermarktbedrijf Sligro en de producent van elektronische componenten Neways Electronics openden ook de boeken. Sligro (min 1,7 procent) zag de omzet in het eerste kwartaal licht groeien ten opzichte van een jaar eerder. Neways (min 0,9 procent) boekte in het afgelopen kwartaal fors meer omzet en winst.

SABMiller, het moederbedrijf van Grolsch, profiteerde in het afgelopen kwartaal van herstel op de Chinese markt en een toenemende bierconsumptie in Afrika. Het Brits-Zuid-Afrikaanse concern verkocht 2 procent meer bier dan een jaar eerder. In Londen daalde het aandeel echter bijna 2 procent.Concurrent Heineken zakte in Amsterdam 0,3 procent.

Euro

Diageo noteerde een min van 3 procent. De Britse producent van merken als Smirnoff, Guinness en Johnnie Walker boekte ook in het afgelopen kwartaal minder omzet. In Frankfurt steeg Zalando bijna 8 procent. De Duitse schoenen- en kledingverkoper realiseerde flink meer omzet in het eerste kwartaal. Zalando dankt de groei naar eigen zeggen aan een ,,erg sterk begin van het lente- en zomerseizoen''.

De euro noteerde op 1,0653 dollar, tegen 1,0604 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent goedkoper op 56,14 dollar. Brentolie kostte 0,9 procent minder op 62,73 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen