ECO5 nov '15 07:53Aangepast op 5 nov '15 08:43

'Afwachtend begin voor AEX’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De effectenbeurs aan het Amsterdamse Damrak opent donderdag naar verwachting vlak tot licht lager.

ANP
ANP

De andere Europese aandelenmarkten zullen eveneens afwachtend beginnen. Een onverwachte daling van de Duitse fabrieksorders zorgt mogelijk voor enige koersdruk. Beleggers krijgen daarnaast opnieuw een stroom aan kwartaalberichten voor de kiezen.

,,De beurzen lijken even een pas op de plaats te maken na de lagere slotstanden op Wall Street. De markten krijgen weer veel cijfers te verwerken, maar het lijkt een relatief rustige handelsdag te worden. Iedereen zit te wachten op het belangrijke Amerikaanse banenrapport van vrijdag, en men lijkt er meer rekening mee te houden dat de rente in de VS in december mogelijk toch zal worden verhoogd", aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

De fabrieksorders in Duitsland daalden in september met 1,7 procent, terwijl economen hadden gerekend op een toename. In augustus ontvingen de Duitse fabrieken ook al minder orders.

Boeken

Op Beursplein 5 openden Advanced Metallurgical Group (AMG) en beursuitbater Euronext de boeken. Metaalspecialist AMG boekte in het afgelopen kwartaal meer winst op een lagere omzet. Euronext profiteerde van de recente onrust op de financiële markten en zag het aantal transacties in het derde kwartaal flink toenemen. Het beursbedrijf realiseerde daardoor meer winst en omzet.

Ook bouwbedrijf BAM en technologiegroep TKH kwamen met cijfers. BAM wist zijn financiële resultaten de afgelopen maanden verder te verbeteren. TKH Group zette in het derde kwartaal een iets lagere omzet in de boeken. Het bedrijf handhaafde wel zijn winstverwachting.

Overname

Persbureau Bloomberg meldde dat verscheidene investeringsmaatschappijen geïnteresseerd zijn in een overname van de verlichtingstak van Philips. Philips is al een tijdje bezig zijn verlichtingsdivisie voor te bereiden op een zelfstandige toekomst en mikte tot dusver op een beursgang van het onderdeel in 2016.

In het Verre Oosten lieten de beursgraadmeters een wisselend beeld zien. De Nikkei in Tokio eindigde 1 procent hoger. Een verzwakking van de Japanse yen hielp de exportbedrijven vooruit. De beurs in China noteerde tussentijds 1,9 procent in de plus.

Verliezen

De Amerikaanse aandelenmarkten leden woensdag lichte verliezen, nadat centralebankpresident Janet Yellen had gezegd dat een renteverhoging in december een zeer reële mogelijkheid blijft. De Dow-Jonesindex eindigde 0,3 procent lager op 17.867,58 punten. De bredere S&P 500 zakte 0,4 procent tot 2102,31 punten en technologiegraadmeter Nasdaq verloor 0,1 procent tot 5142,48 punten.

De Europese beurzen gingen eerder op de dag nog overwegend hoger de handel uit. De winsten liepen in het laatste handelsuur wel sterk terug na de uitspraken van Yellen. In Amsterdam sloot de AEX-index 0,4 procent hoger op 468,84 punten. De MidKap kreeg er eveneens 0,4 procent bij, op 697,84 punten. De beurzen in Londen en Parijs stegen 0,5 en 0,3 procent. Frankfurt viel uit de toon met een daling van 1 procent.

De euro was donderdagochtend 1,0857 dollar waard, vrijwel evenveel als bij het einde van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 46,39 dollar. Een vat Brentolie kostte 0,3 procent meer op 48,71 dollar.

Gerelateerde artikelen